aerobic

Aerobic omfatter mange forskjellige typer trening. Bildet viser såkalt step-trening, der utøverne bruker en lav benk de går opp og ned på. Step-trening er lite belastende på leddene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Aerobic av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Aerobic, mosjonstrening hvor ulike gymnastiske øvelser utføres i et relativt hurtig tempo og knyttes sammen ved hjelp av moderne rytmisk musikk. Aerobic tar sikte på å forbedre den aerobe utholdenheten ved å øke kroppens opptak og utnyttelse av oksygen, og samtidig øke den utholdende funksjonelle styrken, samt bedre balanse og koordinasjon. Treningen foregår gjerne i store grupper med instruktør, og kan minne om tradisjonell linjegymnastikk. Det er flere former for aerobic. Step-trening er vedvarende trinn opp og ned på en lav benk, i low impact har man hele tiden minst en fot i gulvet, mens high impact er mer anstrengende med hoppende og løpende øvelser. En annen form er aerobisk dans med øvelser preget av dansebevegelser, ligner jazzballett. Det arrangeres også konkurranser og mesterskap (bl.a. VM fra 1995) i aerobic for enkeltpersoner, par, trio og lag, da i en mye mer intens og belastende form (sports aerobics).

Faktaboks

Uttale
ɛərˈoubik, norsk uttale ærˈåbik
Etymologi
engelsk, av gresk ‘luft’
Også kjent som
aerobikk

Historikk

Aerobic ble opprinnelig utviklet i USA som treningsmetode for romfarere i 1960-årene. Dr. Kenneth Cooper utviklet metoden til en allmenn form for utholdenhetstrening, senere kom musikk til gjennom aerobisk dans. Aerobic kom til Norge 1982 og har fått stor utbredelse gjennom helsestudioer o.l.

I idrett brukes aerob trening generelt om muskelarbeid som foregår med tilstrekkelig tilgang på oksygen, se trening.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg