aerobic

Aerobic omfatter mange forskjellige typer trening. Bildet viser såkalt step-trening, der utøverne bruker en lav benk de går opp og ned på. Step-trening er lite belastende på leddene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Aerobic er mosjonstrening hvor ulike gymnastiske øvelser utføres i et relativt hurtig tempo og gjøres i takt med musikk. Aerobic tar sikte på å forbedre den aerobe utholdenheten ved å øke kroppens opptak og utnyttelse av oksygen, og samtidig øke den utholdende funksjonelle styrken, samt bedre balanse og koordinasjon. Treningen foregår gjerne i store grupper med instruktør, og kan minne om tradisjonell linjegymnastikk.

Faktaboks

Uttale
ɛərˈoubik, norsk uttale ærˈåbik
Etymologi
engelsk, av gresk ‘luft’
Også kjent som
aerobikk

Det er flere former for aerobic. Step-trening er vedvarende trinn opp og ned på en lav benk, i low impact har man hele tiden minst en fot i gulvet, mens high impact er mer anstrengende med hoppende og løpende øvelser. En annen form er aerobisk dans med øvelser preget av dansebevegelser og ligner jazzballett.

Det arrangeres også konkurranser og mesterskap (blant annet VM fra 1995) i aerobic for enkeltpersoner, par, trio og lag, da i en mye mer intens og belastende form (tidligere kalt sports aerobics, nå kalt aerobic gymnastics). Aerobic gymnastics er underlagt Det internasjonale turnforbundet. I Norge har det kun blitt arrangert NM i 1996, hvor blant andre Espen Jansen deltok.

I idrett brukes aerob trening generelt om muskelarbeid som foregår med tilstrekkelig tilgang på oksygen.

Historikk

Aerobic ble opprinnelig utviklet i USA som treningsmetode for romfarere i 1960-årene. Dr. Kenneth Cooper utviklet metoden til en allmenn form for utholdenhetstrening, senere kom musikk til gjennom aerobisk dans. Aerobic kom til Norge i 1982 og har fått stor utbredelse gjennom treningssentre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg