En advokatforening er en profesjonell organisasjon for sakførere, ofte av den karakter at medlemskap er obligatorisk for den som vil anvende seg av tittelen advokat eller tilsvarende.

Norge

Den Norske Advokatforening er navnet på medlemsorganisasjonen til norske advokater. Medlemskap i foreningen er ikke obligatorisk, men de aller fleste advokater er likevel medlemmer, da dette medfører en del medlemsfordeler samtidig som det viser omverdenen at man følger bransjens spilleregler. Foreningen har utarbeidet et eget etisk regelverk, som med hjemmel i domstolloven har fått status som forskrift (advokatforskriften), bindende for alle advokater i Norge.

Sverige

Organisasjonens navn i Sverige er Sveriges advokatsamfund, og dets virksomhet er delvis styrt av den såkalte rättegångsbalken.

Danmark

I Danmark må alle advokater være medlem av Det danske Advokatsamfund. Dette er hjemlet i landets rettspleielov.

England og Wales

I England og Wales finnes to typer av advokater, barristers, som får tale i domstol, og solicitors som representerer sine klienter.

En barrister må tilhøre en av de fire advokatforeningene som finnes for barristers:

  • The Honourable Society of Gray’s Inn
  • The Honourable Society of Lincoln’s Inn
  • The Honourable Society of the Middle Temple
  • The Honourable Society of the Inner Temple

Det finnes også en overordnet organisasjon for disse fire foreningene som utøver disiplinær myndighet:

  • General Council of the Bar of England and Wales

En solicitor må tilhøre den advokatforeningen som finnes for solicitors:

  • Law Society of England and Wales

Tyskland

I Tyskland finnes for hver overrett sin rettskrets et advokatkammer som alle advokater innen rettskretsen må tilhøre. Advokatkammeret er en offentligrettslig sammenslutning med obligatorisk medlemskap, som utøver disiplinær myndighet over sine medlemmer. Forbundsrepublikkens advokatkammere tilhører forbundsadvokatkammeret («Bundesrechtsanwaltskammer»).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg