adresse

Adresse er en angivelse av hvor en person befinner seg eller bor; henvendelse eller skriv rettet til en bestemt person eller instans.

Faktaboks

Uttale

adrˈesse

Etymologi

fra fransk adresse, avledet av adresser 'sende, henvende', av senlatin addirectiare, sammensatt av ad 'til' og en avledning dirigere 'styre'

I Norge består en offisiell adresse av et adressenavn, det vil si navn på vei, gate eller område, med tillegg av et adressenummer som entydig identifiserer bygninger eller innganger til bygninger. I bygg med flere boenheter per inngang kommer et bruksenhetsnummer (bolignummer) bestående av en bokstav og et firesifret tall i tillegg til inngangens adresse. I den offisielle adressen kan det også inngå et adressetilleggsnavn, det vil si et nedarvet bruksnavn eller navn på institusjon eller bygning. Alle grunneiendommer har i tillegg en matrikkeladresse bestående av et gårds- og bruksnummer, eventuelt også festenummer eller undernummer.

Kommunen er adressemyndighet og fastsetter offisielle adresser. Alle adresser med tilhørende koordinater er ført i matrikkelen. Norge har (2016) omlag 2,4 millioner adresser, hvorav mer enn 2 millioner er veiadresser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ida Solheim

Hei!

Jeg stusser over definisjonen: "angivelse av hvor en person befinner seg eller bor." Firmaer, skoler og museer har jo sine adresser, og det har de vel uansett om personer oppholder seg der eller ikke? En tomt har vel en adresse selv om ingen oppholder seg der?

Vennlig hilsen
Ida Solheim

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg