admiralsflagg

Admiralsflagg for det norske Sjøforsvaret.

Artikkelstart

Admiralsflagg er et flagg som admiraler fører som kommandotegn og/eller rangtegn.

Faktaboks

Uttale
admirˈalsflagg

Admiralsflagget er et orlogsflagg med admiralens grad angitt med hvite stjerner i flaggets øverste rute nærmest flaggstangen/masten: fire stjerner for admiral, tre stjerner for viseadmiral og to stjerner for kontreadmiral.

Admiralsflagg som rangtegn føres i toppen av masten på orlogsfartøyer hvor en admiral oppholder seg i tjeneste. Flagget til Forsvarssjefen, når han er admiral, og flagget til sjefen for Sjøforsvaret, føres alltid på stortoppen, eller på toppen av fartøyets høyeste mast. På fartøyer med to master føres viseadmirals og kontreadmirals flagg på fortoppen.

Admiralsflagg som kommandotegn skal føres til enhver tid, og så lenge kommandoforholdet opprettholdes. Admiralstegn som kommandotegn føres av Forsvarssjefen, sjefen for Forsvarets Operative Hovedenhet og sjefen for Sjøforsvaret, og føres alltid på stortoppen.

Når rangtegn heises blir kommandotegnet vaiende, om mulig på annet sted enn rangtegnet.

Admiralsflagg som kommando- og rangtegn føres i baugen på båt som under formelle forhold har en admiral i tjeneste om bord. Admiralsflagget heises idet admiralen går om bord, og fires idet han eller hun går i land. Admiralsflagg kan på samme måte også føres på bil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg