administrasjon og skoler i Vestfold

Vestfold fylke er delt inn i ni kommuner. Fylket har fire prostier, som er delt i 51 sogn. Vestfold har fem tingrettsdistrikter. Både fylkeskommunens og fylkesmannens administrasjon ligger i Tønsberg, det samme gjør bispesetet i Tunsberg bispedømme. Fra 1. januar 2016 ble Tønsberg hovedsete for Sør-Øst politidistrikt, som omfatter fylkene Buskerud, Telemark og Vestfold.

Sykehuset i Vestfold (SiV), som eies av det regionale helseforetak Helse Sør-Øst, er et områdesykehus for Vestfold fylke og har ansvar for spesialhelsetjenester til befolkningen i Vestfold, med unntak av kommunene Sande og Svelvik. Sykehuset dekker et befolkningsgrunnlag på om lag 230 000 og har om lag 4 100 årsverk. Det er et allsidig akuttsykehus og tilbyr diagnostikk og behandling innenfor de fleste spesialiteter og grenspesialiteter. Innenfor sykelig overvekt har sykehuset et regionalt behandlingstilbud. På sykehusområdet i Tønsberg er akuttfunksjonene og store deler av den planlagte medisinske virksomheten samlet. Her ligger også hovedadministrasjonen. I Larvik drives planlagt ortopedisk kirurgi og har omfattende poliklinisk aktivitet. Kysthospitalet i Stavern har en klinikk for fysikalsk medisin og rehabilitering. Klinikk psykisk helse og rusbehandling har administrasjon i Tønsberg og drift flere steder i Vestfold.

Kystverkets beredskapssenter er lokalisert i Horten.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har i Vestfold studiested på Bakkenteigen i Horten. På Bakkenteigen er det cirka 5 000 studenter.

Vestfold fylkeskommune driver ti videregående skoler, herunder Sandefjord videregående skole, som er landets største videregående skole, samt Skiringssal folkehøyskole i Sandefjord, Skolen for sosialmedisinske institusjoner (SMI-skolen) i Melsomvik, Kompetansebyggeren Vestfold i Tønsberg og Voksenopplæringen Sandefjord videregående skole.

Det er to private videregående skoler i fylket: en gartnerskole i Stokke og en internasjonal skole i Sandefjord. Det er også to private folkehøyskoler i Vestfold: Stavern folkehøyskole og Nestor (tidligere Norsk Senter for Seniorutvikling) i Melsomvik. RS Sjøredningsskolen AS i Horten driver et kurs- og kompetansesenter innenfor sjøsikkerhet, sjøredning og beredskap. Justissektorens kurs- og øvingssenter (JKØ) har siden 2002 holdt til på Fredriksvern verft i Stavern.

I Andebu har stiftelsen Signo et skole- og kompetansesenter som driver grunn- og videregående skole for døve/hørselshemmede og døvblinde. Senteret gir også pedagogisk støtte, rådgivning og veiledning innen opplærings- og helsesektoren.

Fylket har en rekke kulturinstitusjoner, blant annet Vestfold Fylkesmuseum og Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg, Marinemuseet og Preus museum (fotohistorisk) i Horten og Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Åtte aviser i Vestfold er medlemmer i Mediebedriftenes Landsforening. Den største dagsavisen er Tønsbergs Blad med et opplag på 19 159 i 2016. Norsk rikskringkasting (NRK) har lokalkontor i Tønsberg.

  • Frøland, Kaare: Vestfold fylkeskommune gjennom 150 år, 1992, Finn boken
  • Møller, Vilhelm, red.: Vestfold, 1980 (Bygd og by i Norge), isbn 82-05-12092-7, Finn boken
  • Rian, Øystein: Vestfolds historie: grevskapstiden 1671–1821, 1980, isbn 82-990586-1-9, Finn boken
  • Rønning, Britt: Vestfold fra A til Å: en veiviser for Vestfold, 2004, isbn 82-300-0073-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.