administrasjon og skoler i Vestfold

Vestfold fylke er delt inn i ni kommuner. Fylket har fire prostier, som er delt i 51 sogn. Vestfold har fem tingrettsdistrikter. Både fylkeskommunens og fylkesmannens administrasjon ligger i Tønsberg, det samme gjør bispesetet i Tunsberg bispedømme. Fra 1. januar 2016 ble Tønsberg hovedsete for Sør-Øst politidistrikt, som omfatter fylkene Buskerud, Telemark og Vestfold.

Helseinstitusjoner

Sykehuset i Vestfold (SiV), som eies av det regionale helseforetak Helse Sør-Øst, er et områdesykehus for Vestfold fylke og har ansvar for spesialhelsetjenester til befolkningen i Vestfold, med unntak av kommunene Sande og Svelvik. Sykehuset dekker et befolkningsgrunnlag på om lag 230 000 og har om lag 4 100 årsverk. Det er et allsidig akuttsykehus og tilbyr diagnostikk og behandling innenfor de fleste spesialiteter og grenspesialiteter. Innenfor sykelig overvekt har sykehuset et regionalt behandlingstilbud. På sykehusområdet i Tønsberg er akuttfunksjonene og store deler av den planlagte medisinske virksomheten samlet. Her ligger også hovedadministrasjonen. I Larvik drives planlagt ortopedisk kirurgi og har omfattende poliklinisk aktivitet. Kysthospitalet i Stavern har en klinikk for fysikalsk medisin og rehabilitering. Klinikk psykisk helse og rusbehandling har administrasjon i Tønsberg og drift flere steder i Vestfold.

Kystverkets beredskapssenter er lokalisert i Horten.

Skoler og utdanning

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har i Vestfold studiested på Bakkenteigen i Horten. På Bakkenteigen er det cirka 5 000 studenter.

Vestfold fylkeskommune driver ti videregående skoler, herunder Sandefjord videregående skole, som er landets største videregående skole, samt Skiringssal folkehøyskole i Sandefjord, Skolen for sosialmedisinske institusjoner (SMI-skolen) i Melsomvik, Kompetansebyggeren Vestfold i Tønsberg og Voksenopplæringen Sandefjord videregående skole.

Det er to private videregående skoler i fylket: en gartnerskole i Stokke og en internasjonal skole i Sandefjord. Det er også to private folkehøyskoler i Vestfold: Stavern folkehøyskole og Nestor (tidligere Norsk Senter for Seniorutvikling) i Melsomvik. RS Sjøredningsskolen AS i Horten driver et kurs- og kompetansesenter innenfor sjøsikkerhet, sjøredning og beredskap. Justissektorens kurs- og øvingssenter (JKØ) har siden 2002 holdt til på Fredriksvern verft i Stavern.

I Andebu har stiftelsen Signo et skole- og kompetansesenter som driver grunn- og videregående skole for døve/hørselshemmede og døvblinde. Senteret gir også pedagogisk støtte, rådgivning og veiledning innen opplærings- og helsesektoren.

Kultur og medier

Fylket har en rekke kulturinstitusjoner, blant annet Vestfold Fylkesmuseum og Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg, Marinemuseet og Preus museum (fotohistorisk) i Horten og Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Åtte aviser i Vestfold er medlemmer i Mediebedriftenes Landsforening. Den største dagsavisen er Tønsbergs Blad med et opplag på 19 159 i 2016. Norsk rikskringkasting (NRK) har lokalkontor i Tønsberg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Frøland, Kaare: Vestfold fylkeskommune gjennom 150 år, 1992, Finn boken
  • Møller, Vilhelm, red.: Vestfold, 1980 (Bygd og by i Norge), isbn 82-05-12092-7, Finn boken
  • Rian, Øystein: Vestfolds historie: grevskapstiden 1671–1821, 1980, isbn 82-990586-1-9, Finn boken
  • Rønning, Britt: Vestfold fra A til Å: en veiviser for Vestfold, 2004, isbn 82-300-0073-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg