adamantan

Molekylmodell av adamantan. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
ademantan
Lisens: CC BY SA 3.0

Adamantanmolekylet. Mørke atomer er karbon, lyse er hydrogen. Karbonskjelettet i denne strukturen er identisk med den man finner i diamant.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Adamantan er en kjemisk forbindelse av karbon og hydrogen. Forbindelsen er et polysyklisk aromatisk hydrokarbon med burstruktur (se figur). Det systematiske navnet til adamantan er trisyklo[3.3.1.13,7]dekan, og den kjemiske formelen er C10H16. Hydrokarbonet ble først isolert fra petroleum, og senere syntetisert i laboratoriet.

Faktaboks

Uttale
adamantˈan
Etymologi
Fra gresk, adamant, hard; sammenlign diamant.

Et derivat av adamantan, amantadin, er virksomt mot virus, og det ble tidligere benyttet som legemiddel til dette formålet. I dag brukes legemiddelet nesten bare mot Parkinsons sykdom.

Ved å bytte ut ett eller flere karbonatomer i molekylet med nitrogen fås azaadamantaner. Heksamin, den forbindelsen som fås ved å bytte ut de fire karbonatomene som danner brohodene med nitrogen, benyttes som mellomprodukt for fremstilling av sprengstoffene HMX og RDX.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg