Uten tittel XXV

Uten tittel XXV, olje på lerret, 195,7 × 223,5 cm, malt av Willem de Kooning i 1977. På 1970-tallet utførte de Kooning en serie nonfigurative malerier.

Av /Scanpix.
King Oliver

King Oliver, olje på lerret, 251,4 × 196,8 cm, malt av Franz Kline i 1958. Maleriet er preget av kraftige penselstrøk i svart og hvitt, pluss grønt, gult, rødt og blått. Denne måten å utføre bildet på, med vekt på store gester som en slags kommunikativ handling, er typisk for Klines forståelse av action painting.

Av /NTB Scanpix ※.

Action painting er en engelsk betegnelse som både brukes om en profilert retning og om en måte å male på i amerikansk maleri i 1940- og 1950-årene.

Faktaboks

Uttale
ˈækʃən pˈeintiŋ
Etymologi
engelsk, ‘handlingsmaleri’

Action painting har kraftige og dynamiske penselstrøk, ofte i kombinasjon med at kunstneren med energiske bevegelser heller og drypper malingen på lerretet. Maleriene har vanligvis monumentale formater og mangler tradisjonelle rammer.

Action painting som stil og teknikk gjelder særlig malerne Willem de Kooning og Jackson Pollock.

Andre relevante kunstnere er i varierende grad Arshile Gorky, Franz Kline, Joan Mitchell, Grace Hartigan (1922–2008) og Lee Krasner.

Action painting var del av den bredere bevegelsen abstrakt ekspresjonisme. Mange av de aktuelle malerne var dessuten aktive i den kunstneriske avantgarden i New York, som alternativt kalles New York-skolen.

The American action painters

Blant New Yorks intellektuelle og kunstnere omkring 1950 var Jean-Paul Sartres bok Eksistensialisme er humanisme (utgitt på fransk i 1946) populær. Denne boken dannet utgangspunkt for den amerikanske kritikeren Harold Rosenberg da han skrev artikkelen The American action painters. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet ARTnews i desember 1952.

Rosenberg tok handlingsfilosofien i Sartres bok som begrunnelse for betegnelsen «action painters», særlig setningen «det finnes ingen virkelighet annet enn i handling» (engelsk oversettelse 1948, «there is no reality except in action»). Sartre hevder at mennesket realiserer seg selv ved å gjøre noe. Utenfor handlingslivet eksisterer man ikke.

Rosenberg beskriver et typisk maleri som en arena hvor den malte flaten så å si speiler den maleriske handlingen (på engelsk action). Action painting, bokstavelig talt «handlingsmaleri», ble etter Rosenbergs artikkel anvendt som betegnelse for malerier hvor den maleriske handlingen, det vil si den kunstneriske prosessen, utgjør det egentlige motivet.

Night Birds, olje på lerret, 182,6 × 363,2 cm, malt av Lee Krasner i 1962. I årene etter at Krasners ektefelle Jackson Pollock døde i 1956, malte hun en serie store, abstrakte malerier i jordfarger.

/Nasjonalmuseet, Oslo, The Fredriksen Family Collection.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Balken, Debra Bricker (2005). Abstract Expressionism. London: Tate Publishing

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg