Mikrolegerte acikulær-ferrittiske stål har enten et meget lavt karboninnhold (typisk 0,06 vektprosent) eller et medium karboninnhold (smistål), og de er tilsatt mikrolegeringselementer. De inneholder som regel noe mer mangan enn enkelte andre mikrolegerte stål (for eksempel to prosent) og ofte noe molybden (for eksempel 0,4 prosent). Begge disse elementene øker herdbarheten og forsinker omvandlingen av austenitt til ferritt og perlitt.
Det viktigste mikrolegeringselementet er niob (typisk 0,06 prosent) som medfører at stålet etter endt kontrollert valsing (grovvalsing og finvalsing) består av en finkornet deformert austenitt. Austenittkornene er flatklemte og inneholder deformasjon i form av bånd som deler dem opp i mindre enheter. Som regel blir stålet luftavkjølt etter endt valsing, og på grunn av den økte tilsetningen av herdbarhetsøkende elementer vil austenitten ikke omdannes til ferritt og perlitt, men til bainitt. Bainitten kimdannes både på grensene til de flatklemte austenittkornene og på kornenes indre deformasjonsstruktur. Bainittnålene vokser til de støter sammen med andre nåler, og de blir derfor meget korte slik at mikrostrukturen blir bestående av korte nåleformede korn (nåleferritt) med dimensjoner 1–10 mikrometer. Nålene er tilfeldig orientert i motsetning til i vanlig bainitt som består av pakker (grupper) med omtrent parallelt orienterte plater/staver (som er mye lengre enn nåleferritten). Nåleferritten er noe oppblandet med små øyer av martensitt.
Hvis et stål ikke inneholder tilstrekkelig med herdbarhetsøkende elementer, kan acikulær ferritt oppnås ved å avkjøle stålet med vann etter valsingen (akselerert kjøling).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.