Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (Illustreret Norsk Konversationsleksikon, 1906–13).

KF-bok. begrenset

Bittert brennevin med ca. 65 volumprosent alkohol, aromatisert særlig med ekte malurt. Ble opprinnelig fremstilt i Frankrike (bl.a. av Pernod), men forbudt 1915, da produktet ble ansett å være skadelig for nervesystemet. Nå tillatt igjen etter at skadene som oppstod, menes å ha vært forårsaket av det høye alkoholinnholdet, ikke urtene.

Erstatningen som kom da produktet var forbudt, Pastis, har imidlertid i dag langt større omsetning. Det er et anisbrennevin med spesielt stor utbredelse som aperitiff i Frankrike, og har det til felles med absint at det blakker (opaliserer) ved tilsetning av vann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.