Hos husdyr kan abort opptre som epidemi og slike er i mange land en viktig årsak til nedsatt fertilitet. Epidemisk abort skyldes mikroorganismer (virus, rikettsier, bakterier).

Blant bakterier som fremkaller abort må spesielt nevnes Brucella abortus (se brucella og kalvekastingsfeber) og Campylobacter foetus (tidligere kalt Vibrio foetus, se vibriose). I 1950-årene forårsaket sistnevnte bakterie en betydelig abortepidemi hos storfe i Norge. Også hos sau og geit har denne bakterien forårsaket abort, men i mindre omfang. Salmonella-infeksjoner må også nevnes som årsak til aborter i minkfarmer.

Virusbetinget abort forekommer også hos de fleste husdyrarter i Norge. Eksempler på virus som kan gi abort er pestivirus (BVD/MD-virus) hos storfe og sau, herpesvirus hos hest og hund, parvovirus hos gris, og den virusbetingede panleukopeni hos katt.

Ved uønsket drektighet hos dyr kan abort induseres ved hormonbehandling, men responsen på hormonbehandlingen varierer noe mellom dyreartene og med tidspunktet etter befruktningen. Mest brukt er kortison og prostaglandinet PGF-2alfa. I spesielle tilfeller kan det være aktuelt å fremkalle for tidlig fødsel, for eksempel ved produksjonen av pelsverk fra karakulsauen som oppnår den høyeste pris når den stammer fra for tidlig fødte lam. Tidligere brutale metoder for fremkalling av fødselen er nå erstattet med at mordyrene behandles med hormoninjeksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.