abort hos husdyr

Artikkelstart

Hos husdyr kan abort opptre som epidemi og slike er i mange land en viktig årsak til nedsatt fertilitet. Epidemisk abort skyldes mikroorganismer (virus, rikettsier, bakterier).

Bakterier som fremkaller abort

Blant bakterier som fremkaller abort må spesielt nevnes Brucella abortus (se brucella og kalvekastingsfeber) og Campylobacter foetus (tidligere kalt Vibrio foetus, se vibriose). I 1950-årene forårsaket sistnevnte bakterie en betydelig abortepidemi hos storfe i Norge. Også hos sau og geit har denne bakterien forårsaket abort, men i mindre omfang. Salmonella-infeksjoner må også nevnes som årsak til aborter i minkfarmer.

Virus som fremkaller abort

Virusbetinget abort forekommer også hos de fleste husdyrarter i Norge. Eksempler på virus som kan gi abort er pestivirus (BVD/MD-virus) hos storfe og sau, herpesvirus hos hest og hund, parvovirus hos gris, og den virusbetingede panleukopeni hos katt.

Indusert abort

Ved uønsket drektighet hos dyr kan abort induseres ved hormonbehandling, men responsen på hormonbehandlingen varierer noe mellom dyreartene og med tidspunktet etter befruktningen. Mest brukt er kortison og prostaglandinet PGF-2alfa. I spesielle tilfeller kan det være aktuelt å fremkalle for tidlig fødsel, for eksempel ved produksjonen av pelsverk fra karakulsauen som oppnår den høyeste pris når den stammer fra for tidlig fødte lam. Tidligere brutale metoder for fremkalling av fødselen er nå erstattet med at mordyrene behandles med hormoninjeksjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg