Abakus
Abakus på gresk-dorisk kapitel (Poseidontempelet, Paestum, Italia, ca. 450 e.Kr.)
Abakus
Av .

Abakus på en dorisk søyle fra Parthenon i Athen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Abakus er i bygningssammenheng betegnelsen på en kapitélplate; en plate som utgjør den øverste delen av visse typer kapitél, og som de overliggende bygningsdelene hviler på. Kapitélet er den øverste delen av en søyle.

Faktaboks

Uttale
ˈabakus
Etymologi
av gresk ‘tavle’

Abakus forekommer først og fremst i klassisk arkitektur, men også i andre områders og tiders arkitektur, for eksempel oldtidens Egypt og den europeiske middelalder. I kapiteler i gresk-dorisk stil er abakus en rettvinklet, tykk plate med kvadratisk planform, uten profiler. I kapitéler i gresk-jonisk, toskansk, romersk-dorisk og romersk-jonisk stil er planformen også kvadratisk. Sidene er dekorert eller profilert. Det er de også i korintisk kapitél og komposittkapitél; her er dessuten sidene svunget konkavt inn og hjørnene er avkortet med en 45˚ skråkant. Sidene har ofte en abakusblomst som dekor.

I middelalderarkitektur kan abakus også ha åttekantet eller rund planform. Toppen av abakus kan her sammenfalle med anfangslinje for hvelv eller bue, men anfangslinjen kan også være hevet over abakus: se oppstylting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg