abacus

Abacus er det latinske navnet på et regnebrett eller regnetavle tilsvarende kulerammer slik de er i Russland eller Kina i dag, brukt i Romerriket. En abacus bestod av en tavle med loddrette og tildels vannrette linjer til «å regne på linjen». Abacus er meget populære samleobjekter for samlere av primitive betalingsmidler.

Siden romerne i antikken ikke brukte regnepenger, som først kom i bruk cirka 1300, brukte man små finpussete steiner kalt calculi, hvorav kommer uttrykket «å kalkulere». Abacus var lenge i bruk i næringslivet og bankvesenet.

Til regnepenger brukte man senere små metallstykker som det finnes mange av og som har en særstilling blant myntsamlere. De er hverken mynter, medaljer, privatmynter eller polletter, men kun myntlignende metallstykker som ble brukt til å regne på linjen. Disse regnepengene, som kun er pregete myntlignende kobber-, messing- eller bronsestykker, forvirrer ofte moderne samlere som tror at det er mynter fra 1500- til 1700-tallet på grunn av likheten med de motiver som fantes blant annet på eldre tiders mynter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg