Faktaboks

Zurab Tsereteli
Født
4. januar 1934, Georgia
Zurab Tsereteli

Zurab Tsereteli. Anti-terrorisme-monument i Bayonne, New Jersey, 32 meter høyt. Monumentet er en gave fra president Vladimir Putin og det russiske folk. Det ble innviet i 2006, på femårsdagen for terrorangrepene 11. september 2001.

Av /NTB Scanpix ※.

Zurab Tsereteli er en russisk maler, billedhugger og arkitekt. Han er mest kjent for gigantstatuene av Peter den store i Moskva og av Kristoffer Columbus i Puerto Rico, henholdsvis 94 m og 100 m høye.

Tsereteli ble utdannet ved kunstakademiet i Tblisi.

Kontroversiell statue

Peter den store-statuen fremstiller Peter stående i en skipslignende konstruksjon med en diger mast med seil og rigg. Den ble først satt opp i St. Petersburg, men etter store protester ble den flyttet til Moskva, men også her har den blitt sterkt kritisert.

Tsereteli har i mange år hatt et nært vennskap med Moskvas borgermester Jurij Lusjkov, noe som har sikret ham en rekke offentlige utsmykningsoppgaver. Han var også sentral i gjenoppbyggingen av Kristus Frelser-katedralen, som i 1931 ble sprengt av kommunistene. Den ble innviet i 2000, og er nå Moskvas domkirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg