Zurab Tsereteli

Faktaboks

Zurab Tsereteli
Født
4. januar 1934, Georgia

Zurab Tsereteli. Anti-terrorisme-monument i Bayonne, New Jersey, 32 meter høyt. Monumentet er en gave fra president Vladimir Putin og det russiske folk. Det ble innviet i 2006, på femårsdagen for terrorangrepene 11. september 2001.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Zurab Tsereteli er en russisk maler, billedhugger og arkitekt. Han er mest kjent for gigantstatuene av Peter den store i Moskva og av Kristoffer Columbus i Puerto Rico, henholdsvis 94 m og 100 m høye.

Tsereteli ble utdannet ved kunstakademiet i Tblisi.

Kontroversiell statue

Peter den store-statuen fremstiller Peter stående i en skipslignende konstruksjon med en diger mast med seil og rigg. Den ble først satt opp i St. Petersburg, men etter store protester ble den flyttet til Moskva, men også her har den blitt sterkt kritisert.

Tsereteli har i mange år hatt et nært vennskap med Moskvas borgermester Jurij Lusjkov, noe som har sikret ham en rekke offentlige utsmykningsoppgaver. Han var også sentral i gjenoppbyggingen av Kristus Frelser-katedralen, som i 1931 ble sprengt av kommunistene. Den ble innviet i 2000, og er nå Moskvas domkirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg