Zoya Pirzad

Faktaboks

Zoya Pirzad

Persisk skrivemåte av navnet: زویا پیرزاد

Navnet hennes kan også skrives Zoyâ Pirzâd

Født
Født 1952 (1331 i persisk kalender) i byen Abadan i Khuzestan-provinsen i sørvest-Iran.
Hun er av russisk og armensk opphav.

Artikkelstart

Zoya Pirzad er en iransk forfatter. Hun har gitt ut novellesamlinger og romaner. Et gjennomgående tema i bøkene hennes er skildringer av kvinners hverdagsliv i Iran.

Hennes første roman, «Lysene slukker jeg», handler om Clarisses tanker om livet som hjemmeværende husmor. Handlingen er lagt til den iranske byen Abadan på 1960-tallet. Clarisse og hennes familie er armenere og de omgås hovedsakelig andre armenere. Familien bor i et område av Abadan (Bavarde) der de fleste har jobber knyttet til Abadans oljeraffineri, adskilt fra den lokale befolkningen. Det er, naturlig nok, flettet inn en del armenske ord i teksten. Også engelske ord som var i bruk i Abadan på denne tiden er brukt i teksten.

Mens ektefellen er opptatt med politisk aktivitet på venstresiden må Clarisse håndtere at hun er tiltrukket av en ny nabo. Hun må også gjennom romanen forholde seg til andres ønsker om at hun skal være aktiv for å fremme kvinners rettigheter.

Boken ble meget godt mottatt i Iran: Den har blitt trykket opp svært mange ganger og hun har mottatt flere iranske priser og utmerkelser for den. Boken har vært gjenstand for mange kommentarer og analyser. Gheytanchi (2007) forklarer bokens popularitet i Iran med at Abadan er en by iranere flest vet noe om: Før revolusjonen i 1979 sto byen for oljedrevet økonomisk fremgang og modernitet, og under både revolusjonen og krigen mot Irak var byen åsted for svært dramatiske hendelser. Videre viser Gheytanchi til at boka møter mange iraneres nysgjerrighet på armenere. Armenere er ofte representert i iransk litteratur og film, men det er knapt eksempler på at de presenterer seg selv, innenfra.

Pirzads andre roman, Adat mikonim (Vi venner oss til det) fra 2004 tar også opp iranske kvinneroller. Romanens hovedperson er en skilt og selvstendig kvinne som driver et firma, tar seg av sin datter og har økonomisk ansvar for et hushold som også hennes mor er en del av. Når Arezu møter en mann viser det seg at mange rundt henne er imot at hun gifter seg på nytt. Også denne romanen har kommet i flere opplag i Iran.

Alle hennes utgivelser er oversatt til fransk. Deler av forfatterskapet er også oversatt til andre språk.

Pirzad har også oversatt litteratur til persisk.

Utgivelser

  • Mesl-e hame-ye ‘asrha (Som alle ettermiddager), 1991.
  • Ta’m-e gas-e khormalu (Den beske smaken av daddelplomme), 1997
  • Yek ruz mande be ’eid-e pak (En dag igjen til påske), 1998.

    Disse tre har også blitt utgitt samlet under tittelen Se ketab (Tre bøker). For Ta’m-e gas-e khormalu mottok hun pris for beste utenlandske bok av franske Courrier international.

  • Cheraghha-ra man khamush mikonam (Lysene slukker jeg), 2001, roman, norsk oversettelse 2011.
  • Adat mikonim (Vi venner oss til det), 2004, roman, norsk oversettelse 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur og eksterne lenker

  • Nazila Fathi, “Women Writing Novels Emerge as Stars in Iran,” New York Times, 29 June 2005, www.nytimes.com/2005/06/29/books/29wome.html?oref=login&pagewanted=print (lesedato 15.8.15). Oversiktsartikkel om kvinnelige forfattere i Iran. Særlig fokus på hva de skriver om og hvilke begrensninger de har. Omtaler Zoya Pirzad og hennes to romaner.
  • Elham Gheytanchi (2011): ”ČERĀḠHĀ RĀ MAN ḴĀMUŠ MIKONAM”, Encyclopædia Iranica, online edition, 2015, tilgjengelig på http://www.iranicaonline.org/articles/cheragh-ha-ra-man, opprinnelig publisert 21.1.2011 (lesedato 15.8.2015). Artikkelen handler om boka Lysene slukker jeg.
  • Elham Gheytanchi (2007): ”I will turn off the Lights: The Allure of Marginality in Postrevolutionary Iran”, Comparative Studies of South Asia, Africa and the Middle East, Volume 27, Number 1, 2007, pp. 173 – 185.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg