Zoyâ Pirzâd - iransk forfatter

Faktaboks

Zoyâ Pirzâd

Persisk skrivemåte av navnet:  زویا پیرزاد

Født
Født 1952 (1331 i persisk kalender) i byen Abadan i Khuzestân-provinsen i sørvest-Iran
russisk og armensk opphav

Zoyâ Pirzâd har gitt ut flere novellesamlinger og to romaner:

  • 1991: Mesl-e hame-ye ‘asrhâ (Som alle ettermiddager)

  • 1997: Ta’m-e gas-e khormâlu (Den beske smaken av daddelplomme)

  • 1998: Yek ruz mânde be ’eid-e pâk (En dag til påske)

Disse tre har også blitt utgitt samlet under tittelen Se ketâb (Tre bøker). For Ta’m-e gas-e khormâlu mottok hun pris for beste utenlandske bok av franske Courrier international.

  • 2001: Romanen Cherâghhâ-râ man khâmush mikonam (Lysene slukker jeg)

Lysene slukker jeg omtales som hennes første lengre roman. Den ble meget godt mottatt i Iran: Den har blitt trykket opp svært mange ganger og hun har mottatt flere iranske priser og utmerkelser for den. Den er oversatt til norsk av av Nina Zandjani og ble gitt ut på Solum forlag i 2011.

Lysene slukker jeg gjengir i en enkel språkdrakt hovedpersonen Clarisses tanker om livet som hjemmeværende husmor i den iranske byen Abadan på 1960-tallet. Hun og hennes familie er armenere og de omgås hovedsakelig andre armenere. Familien bor i et område av Abadan (Bavarde) der de fleste har jobber knyttet til Abadans oljeraffineri, adskilt fra den lokale befolkningen. Mens ektefellen er opptatt med politisk aktivitet på venstresiden må Clarisse håndtere at hun er tiltrukket av en ny nabo. Hun må også gjennom romanen forholde seg til andres ønsker om at hun skal være aktiv for å fremme kvinners rettigheter.

Det er, naturlig nok, flettet inn en del armenske ord i teksten. Også engelske ord som var i bruk i Abadan på denne tiden er brukt i teksten.

Boken har vært gjenstand for mange kommentarer og analyser. Gheytanchi (2007) forklarer bokens popularitet i Iran som følger:

Abadan er en by iranere vet noe om. Før revolusjonen i 1979 sto byen for oljedrevet økonomisk fremgang og modernitet. Under både revolusjonen og krigen mot Irak var åstedet for svært dramatiske hendelser.

Armenere er en etnisk gruppe iranere vet mindre om. Hun trekker også frem at boka møter mange iraneres nysgjerrighet på armenere. Armenere er ofte representert i iransk litteratur og film, men det er knapt eksempler på at de presenterer seg selv, innenfra.

Den politiske situasjonen. Gheytanchi har også en politisk forklaring på bokas popularitet: Skildringen av en minoritet, armenere, appellerer til det økende antall iranere som føler seg marginalisert av en totalitær islamsk ideologi.

  • 2004: Romanen ’Âdat mikonim (Vi venner oss til det)

Boken tar opp iranske kvinneroller. Romanens hovedperson er en skilt og selvstendig kvinne, Ârezu. Hun driver et firma, tar seg av sin datter og har økonomisk ansvar for et hushold som også hennes mor er en del av. Når Ârezu møter en mann viser det seg at mange rundt henne er imot at hun gifter seg på nytt. Også denne romanen har kommet i flere opplag i Iran. Det er planlagt en norsk utgivelse høsten 2015 (Solum forlag).

Alle hennes utgivelser er oversatt til fransk. Deler av forfatterskapet er også oversatt til andre språk.

Pirzâd har også oversatt litteratur til persisk.

VIDERE LESNING OG KILDER

Nazila Fathi, “Women Writing Novels Emerge as Stars in Iran,” New York Times, 29 June 2005, www.nytimes.com/2005/06/29/books/29wome.html?oref=login&pagewanted=print (lesedato 15.8.15). Oversiktsartikkel om kvinnelige forfattere i Iran. Særlig fokus på hva de skriver om og hvilke begrensninger de har. Omtaler Zoya Pirzad og hennes to romaner.

Elham Gheytanchi (2011): ”ČERĀḠHĀ RĀ MAN ḴĀMUŠ MIKONAM”, Encyclopædia Iranica, online edition, 2015, tilgjengelig på http://www.iranicaonline.org/articles/cheragh-ha-ra-man, opprinnelig publisert 21.1.2011 (lesedato 15.8.2015). Artikkelen handler om boka Lysene slukker jeg.

Elham Gheytanchi (2007): ”I will turn off the Lights: The Allure of Marginality in Postrevolutionary Iran”, Comparative Studies of South Asia, Africa and the Middle East, Volume 27, Number 1, 2007, pp. 173 – 185.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg