Zoltán Lajos Bay

Faktaboks

Zoltán Lajos Bay
Født
24. juli 1900, Gyula i Ungarn
Død
4. oktober 1992, Maryland i USA

Zoltán Lajos Bay

Artikkelstart

Zoltán Bay var ungarsk fysiker som utviklet radar, tungstenlamper og mikrobølgeutstyr. Han var leder av forskergruppe som observerte radarekko fra Månen i februar 1946. I begynnelsen av 1980-årene foreslo han den nåværende definisjonen av meteren i SI-systemet.

Tiden i Ungarn

Zoltán Bay ble født 24. juli år 1900 i Gyula i Ungarn. Han tok sin mastergrad i fysikk ved Universitetet i Budapest i 1923 og fikk sin doktorgrad i fysikk samme sted i 1926 med Loránd Eötvös som veileder. Bay arbeidet deretter ved Det tyske standardiseringsbyrå i Berlin frem til 1930. Han var foreleser i fysikk ved universitetet i Szeged fra 1930 til 1936. Fra 1938 til 1948 var han professor i fysikk ved Budapest Tekniske Universitet.

Samtidig ledet han forskningsavdelingen ved Tungsram United Incandescent Lamp and Electric Company i Budapest. Sammen med Albert Szent-Györgyi utviklet han her en tungstenlampe basert på lys fra fordampet metall, og en elektronmultiplikator som blant annet er blitt brukt i sammenheng med elementærpartikkelfysikk.

På denne tiden var han også leder av den matematisk-naturvitenskapelige avdelingen av Det Ungarske Vitenskapsakademi.

Under krigen utviklet Bay en radar uavhengig av tilsvarende arbeid blant de allierte og i Tyskland. Den 6. februar 1946 brukte Bay den til å registrere radarekko fra Månen omtrent en måned etter at et tilsvarende eksperiment ble utført i USA 10. januar 1946.

Tiden i USA

I 1948 ble han truet av det kommunistiske regimet og fratatt sitt ungarske borgerskap. Han emigrerte til USA i 1949. Der bosatte han seg i Washington og hadde undervisnings- og forskerstilling ved George Washington University fra 1948 til 1955. Her utviklet Bay og hans medarbeidere metoder til nøyaktig bestemmelse av samtidighet, lysets hastighet i tomt rom, og presise målinger av optiske frekvenser for atomære overganger.

I 1955 ble Bay leder av Department of Nuclear Physics i National Bureau of Standards, en stilling han hadde til han gikk av med pensjon i 1972. Etter det var han seniorforsker ved American University.

Definisjon av meteren

I begynnelsen av 1980-årene foreslo Bay en ny definisjon av meteren:

En meter er strekningen lyset beveger seg i tomt rom i 1/299 792 458 av et sekund.

Den ble vedtatt i standardiseringsmøtet i Paris i 1983 og er definisjonen av meteren i SI-systemet.

Bay utviklet også nye typer forsterkere og høyttalere som ga grunnlag for etableringen av firmaet Bayz Audio.

Rehabilitering i Ungarn

I 1990, etter at kommunismen kollapset i Ungarn, ble Zoltán Bay belønnet av den ungarske regjeringen med Order of the Flag. Ungarn etablerte i 1992 en statlig institusjon for anvendt forskning, Bay Zoltan Nonprofit Ltd, oppkalt etter Zoltán Bay.

Zoltán Bay døde i sitt hjem i Maryland 4. oktober 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg