Zofia Kielan-Jaworowska

Faktaboks

Zofia Kielan-Jaworowska
Født
25. april 1925, Sokołowo, Polen
Død
13. mars 2015, Warszawa, Polen

Artikkelstart

Zofia Kielan-Jaworowska var en polsk paleontolog som er kjent for store bidrag til kunnskapen om evolusjon av tidlige pattedyr, særlig gruppen multituberkulater.

Kielan-Jaworowska ble født i 1925 i Sokołowo. Andre verdenskrig preget utdannelsen hennes, men i 1953 ferdigstilte hun sin doktorgradtrilobitter, veiledet av Roland Kovlowski. I årene etterpå veiledet, underviste og forsket hun med et stort internasjonalt nettverk, til dels under vanskelige forhold. Hun ble den første kvinnen i verden som ledet en stor dinosaurutgraving, de polsk-mongolske ekspedisjonene i Gobiørkenen. Ekspedisjonene fant blant annet dinosauren Deinocheirus, men Kielan-Jaworowska studerte de multituberkulate pattedyrene, blant annet ved hjelp av seriesnitting.

I 1980 ble det problematisk å bli boende i Polen, siden hun var medlem i Solidaritet, og hun fikk et professorat ved Naturhistorisk Museum i Oslo. Hun og familien ble boende i Norge i åtte år før de returnerte til Polen i 1995. I Oslo ledet hun blant annet arbeidet med å fornye de paleontologiske utstillingene på museet.

Til sammen skrev hun 220 publikasjoner, og boka Mammals from the Age of Dinosaurs regnes som et standardverk. Hun var også opptatt av forskningsformidling og var i en periode redaktør for det fagfellevurderte tidsskriftet Acta Palaeontologica Polonica.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg