Zjenotdel

Zjenotdel har møte i Amur i 1920.
Av .
Zjenotdel arrangerer kurs for kommunistpartiets kvinner i 1925.
Av .
Propagandaplakat fra 1918. Nederst står det «Kvinner, gå til kooperativene».

Artikkelstart

Zjenotdel var det sovjetiske kommunistpartiets kvinneavdeling. Avdelingen eksisterte fra 1919 til 1930 og var instrumentell i å utforme Sovjetunionens kvinnepolitikk etter den russiske revolusjonen. Tre feministpionerer bidro sterkt i oppstarten: Nadezdja Krupskaja, Inessa Armand og Aleksandra Kollontaj.

Faktaboks

Etymologi

russisk, akronym for «kvinners avdelinger»

Også kjent som

andre transkripsjoner: zhenotdel, jenotdel, genotdel

Bakgrunn

«Den gamle familien, der mannen var alt og kvinnen var ingenting; i en typisk familie hadde kvinnene ingen egen vilje, ingen tid for seg selv og ingen penger, dette ble forandret foran våre øyne», skrev Kollontaj om endringene som ble innført etter tsarens fall. Selv ble hun verdens første kvinnelige regjeringsmedlem som minister for sosiale saker i den første bolsjevikiske «regjering», Folkekommissærenes råd etter oktoberrevolusjonen i 1917.

To år senere var hun sammen med Armand og Krupskaja aktiv i opprettelsen av kvinneavdelingen Zjenotdel, som skulle iverksette et likestillingsprogram vedtatt på den all-russiske kvinnekonferansen organisert av partiet i 1918.

Reformer

Et nytt juridisk lovverk ble utviklet, hvor menn og kvinner ble formelt likestilt på alle områder: Begge kjønn fikk de samme rettigheter ved skilsmisse og lik arverett. Likelønn ble lovpålagt og sovjetiske kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. Som første land i verden tillot Sovjetunionen abort (1920), gratis utført på statlige sykehus. Barn født utenfor ekteskap fikk de samme rettigheter som andre barn. I tillegg ble barselpermisjon innført for nybakte mødre, samt understøttelse til dekning av barnepass med mer.

Analfabetisme skulle bekjempes. Et viktig mål var at kvinner skulle kunne delta i den sovjetiske arbeidsstyrken på lik linje med menn.

Nedleggelse

Da Stalin grep makten i ca. 1928, gjorde han imidlertid slutt på Zjenotdels arbeid. Reformene som var blitt innført, ble gradvis reversert. I 1930 ble avdelingen nedlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg