Zimbabwes litteratur omfatter muntlig tradisjon og utgivelser på engelsk, shona og ndebele.

Det fantes en begrenset litterær tradisjon blant den den hvite befolkningen i Rhodesia. Av de forfatterne som har røtter i landet, er Doris Lessing den absolutt viktigste. Etter selvstendigheten i 1980 har Zimbabwe utviklet et livlig litterært miljø. Blant annet blir Afrikas viktigste bokmesse, Zimbabwe International Book Fair, arrangert årlig i Harare.

Landet har også en rekke forlag med ambisiøse utgivelsesprogrammer. Men, også før selvstendigheten publiserte zimbabwiske forfattere på engelsk, shona og ndebele. Det katolske forlaget Mambo Press spilte en viktig rolle i denne prosessen. Både før og etter uavhengigheten har rasekonflikten og frigjøringskrigen spilt en viktig rolle som tema for litteraturen.

De første romanene av svarte zimbabwere kom ut i 1950-årene. Den første som ble skrevet på shona var Feso (1956) av Solomon Mutsvairo (1924–2005), og den markerte starten på en blomstring innenfor shonalitteraturen som har fortsatt siden.

Det er til nå gitt ut flere hundre romaner på shona, og det finnes også en rik poetisk tradisjon. Elementer fra den tradisjonelle diktningen blir videreført, samtidig som det har vokst frem en moderne diktning som omfatter verker innenfor alle sjangere.

Det samme gjelder i litt mindre grad litteraturen på ndebele, der særlig dramatikken har hatt en sterk stilling, hovedsakelig knyttet til de mange frie teatergruppene i Bulawayo. Den mest kjente av disse er Amakhosi, under ledelse av dramatikeren og romanforfatteren Cont Mhlanga.

Mange av de forfatterne som skriver på shona og ndebele, skriver også på engelsk. Man kan dele den moderne zimbabwiske litteraturen inn i tre generasjoner.

50-tallsgenerasjonen

Den første består av forfattere som begynte å gi ut bøker i 1950-årene og omfatter navn som:

  • Mutsvairo
  • Lawrence Vambe (1917-2020)
  • Stanlake Samkange
  • Ndabezinhle Sigogo (født 1932)
  • politikere som Bernard Chidzero (1927-2002) og Ndabaningi Sithole (1920-2000)

60- og 70-tallsgenerasjonen

Den andre generasjonen debuterte sent i 1960-årene og i 1970-årene, og deres verker er svært påvirket av forholdene i landet under Ian Smiths regime. Mange forfattere var i eksil, og flere av bøkene deres ble forbudt. Den fremste i denne gruppen er Stanley Nyamfukudza (1951), som blant annet har skrevet en fin roman om geriljakrigens eksistensielle dilemmaer, The Non-Believer's Journey (1980).

Andre viktige forfattere i denne generasjonen er;

Etter selvstendigheten (1980)

Den tredje generasjonen består av forfattere som har dukket opp etter Zimbabwes selvstendighet, blant annet Chenjerai Hove. Han er er Zimbabwes fremste forfatter og har som mange andre intellektuelle levd i eksil etter at regimet i landet utviklet seg i svært autoritær retning etter 2000.

Han har blant annet vært fribyforfatter i Stavanger. Fra den samme generasjonen kommer også:

  • Musaemura Zimunya
  • Shimmer Chinodya (født 1957)
  • Alex Kanegoni (født 1951)
  • Tsitsi Dangarembga
  • Yvonne Vera, som i løpet av sitt korte liv rakk å bli en meget betydelig forfatter i afrikansk og internasjonal sammenheng
  • Nozipo Maraire (født 1964)

Rent tematisk kretser bøkene til disse forfatterne ofte rundt hva frigjøringskrigen innebar, men de tar også opp bakgrunnen for problemer og konflikter i det nye Zimbabwe. Ikke minst når det gjelder forholdene mellom mann og kvinne og mellom tradisjon og modernitet.

Landets intellektuelle og litterære liv har vært satt på store prøver etter den politiske og økonomiske krisen fra 2000 og i tiden etter dette. Mange forfattere er enten i eksil eller har store problemer få utgitt bøkene sine. Bokmessen i Harare i begynnelsen av august hvert år var i mange år sentrum for afrikansk litterær utveksling og debatt.

Blant annet var det med utgangspunkt i denne messen at det ble tatt initiativ til å kåre Afrikas hundre fremste bøker på 1900-tallet. Bokmessens betydning har imidlertid vært svært redusert etter 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg