Zewi Sabbatai

Faktaboks

Zewi Sabbatai

Sabbetai Zvi, Sabbatai Sevi, Sabbatai Zevi, Shabbetai Tsevi

Uttale
sabbatˈai
Født
1626, Smyrna, Det osmanske riket (dagens Izmir, Tyrkia)
Død
1676
Sabbatai Zei
Av /Jødisk museum Amsterdam.

Artikkelstart

Zewi Sabbatai var en jødisk religiøs mystiker, leder og såkalt «falsk Messias». Han ble født i Smyrna (dagens Izmir) i Lilleasia i 1624, men hans velhavende sefardiske familie kom opprinnelig fra Hellas. Han skal ha vist gode evner allerede som barn, og studerte både Talmud og kabbala. Bare tjue år gammel ble han ordinert til rabbiner. Etter hvert samlet han mange tilhengere som han innviet i mystiske tradisjoner, både i Smyrna og i resten av Tyrkia.

Begynnelsen

Dette var en tid da mange jøder ventet på at Messias ville komme. I følge en kabbalistisk tradisjon ville dette skje i 1648. På denne tiden kom det stadig mer skremmende nyheter nordfra om jødeforfølgelsene (pogromene), i Russland, noe som forsterket ønsket om en Messias som skulle hjelpe det jødiske folket. Etter hvert oppsto en forestilling om at Sabbatai Zewi kunne være denne ventede Messias. Det ble også hevdet at han var født på den betydningsfulle datoen tisha be-av, dagen da Messias i følge en jødisk tradisjon vil bli født. Etter hvert kom han også selv med stadige antydninger om en mulig slik rolle.

Hans merkelige uttalelser og oppførsel førte til at de etablerte rabbinerne så på hans virke med mistro. Ifølge Talmud skal man ikke forsøke å mane frem Messias. I 1651 ble han derfor ekskommunisert og utvist fra Smyrna for syv år. I disse årene reiste han rundt i Hellas, Albania og Tyrkia og samlet begeistrede tilhengere over alt. I 1558 vendte han tilbake til Konstantinopel (dagens Istanbul) og Smyrna.

En Messias står frem

Der ble han ikke spesielt godt mottatt, og i 1662 forlot han byen og reiste til Kairo. Etter en tid dro han videre til Jerusalem, og deretter tilbake til Kairo, der han giftet seg med Sara, en pike som hadde overlevet Khmelnitskij-pogromen i Ukraina, noe som ble sett på som et slags under. Under et opphold i Jerusalem møtte han den kjente kabbalisten Natan av Gaza. I 1665 erklærte denne ham, i full offentlighet, som jødenes Messias og fulgte opp med å sende brev og spesialutsendinger til jødiske menigheter rundt om i verden. Samme år vendte Sabbatai Zewi tilbake til Smyrna, der han nå stod frem som jødenes salvede konge og kom med stadig mer provoserende utspill.

Blant de undertrykte og forfulgte jødene i Øst-Europa ble budskapet om at Messias var kommet, mottatt med enorm glede og begeistring. Men begeistringen spredte seg også videre, til Italia, Hellas, Egypt og Syria, Holland og Tyskland. Det oppstod en millenaristisk bevegelse som førte til at titusener bestemte seg for å reise til Eretz Israel. Europas rabbinere var splittet i synet på Sabbatai Zewi, noen mente det var bra at folk ble mer religiøse, andre mente dette var vranglære.

Sultanen

Den tyrkiske sultanen, Mehmet 4, holdt ham under oppsikt, men lot ham lenge fortsette å samle tilhengere fra mange land. Men i 1666 gikk Sabbatai Zewi for langt. Han skal blant annet ha hevdet at fastedagen tisha be-av, dagen da begge de jødiske templene i henhold til tradisjonen ble ødelagt, kunne sløyfes. Begrunnelsen var at nå var Messias kommet, og tempeletTempelhøyden i Jerusalem ville snart bli gjenoppbygget. Men her sto det to muslimske helligdommer, og hans løfter førte til protester fra muslimer. I tillegg begynte han å erklære seg selv som guddommelig.

Sultanen lot ham arrestere i Konstantinopel og lot ham overføre til en festning i Gallipoli, ved Dardanellene, men fengslingen hadde mer preg av husarrest, og Sabbatai Zewi hadde mulighet til fremdeles å erklære seg som den ventede Messias og til å motta tilhengere fra hele Europa.

Det ble først en slutt på det hele da han kledde seg i klær like dem sultanen bar. Han ble arrestert på ny og brakt til Adrianopel (Edirne) i det vestlige Tyrkia, der sultanen holdt til. Under trussel om henrettelse gikk den påståtte Messias over til islam, og tok navnet Aziz Mehmed Effendi. Hans innflytelse var imidlertid over. Han fikk en offentlig pensjon og ble forvist til en liten landsby i Albania, der han døde i 1676, uten sine tidligere tilhengere.

Ettertiden

Dette førte til skuffelse og skam blant hans tilhengere. De aller fleste jøder vendte tilbake til tradisjonell jødedom, og håpet om nært forestående messiansk tid ble lagt til side. Ingen ny selvutnevnt Messias har siden stått frem.

En liten del av hans tidligere tilhengere fortsatte å følge Nathan av Gaza, som fortsatte å hevde at konverteringen til islam bare var for syns skyld, og at Sabbatai Zewi og hans familie hadde fortsatt å praktisere jødedom i skjul. Helt frem til begynnelsen av 1700-tallet var det fremdeles mennesker som trodde at Sabbatai Zewi var den ventede Messias. Oppfatningen om at konverteringen kun var for syns skyld, ble også overtatt av den muslimsk/jødiske sekten Dönmeh.

Inspirert av denne sekten vokste det senere fra en ny messiansk gruppe, de såkalte frankistene, grunnlagt av Jakob Frank, som virket i siste halvdel av 1700-tallet. Frank og hans tilhengere gikk senere over til katolisismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg