Zbigniew Brzezinski

Faktaboks

Zbigniew Brzezinski
Uttale
bʒeʒˈinski
Født
28. mars 1928, Warszawa, Polen
Død
26. mai 2017, Falls Church, Virginia

Artikkelstart

Zbigniew Brzezinski, amerikansk (naturalisert) politiker og statsviter som blant annet var rådgiver for president Jimmy Carter og president Barack Obama.

Brzezinski kom fra Polen til Canada i 1938. Herfra flyttet han til USA. I 1958 ble han amerikansk statsborger.

Han tok doktorgrad ved Harvard University og ble en markant ekspert på Sovjetunionen. Han fikk ingen fast stilling ved Harvard og begynte ved Columbia University i New York.

Fra tidlig på 1960-tallet ble han aktiv som utenrikspolitisk rådgiver for Det demokratiske partiet. Han var medlem av Utenriksdepartementets råd for politisk planlegging fra 1966 til 1968.

Brzezinski fikk sitt store politiske gjennombrudd som leder for den trilaterale kommisjonen som forsøkte å utvikle et økonomisk samarbeid mellom USA, Vest-Europa og Japan. Gjennom dette vervet kom han i kontakt med Jimmy Carter. Brzezinski ble den viktigste utenrikspolitiske rådgiveren for Carter da han stilte som presidentkandidat.

Carter utpekte etter valgseieren i 1976 Brzezinski til vervet som nasjonal sikkerhetsrådgiver og beholdt ham der gjennom hele sin presidentperiode. Brzezinski var kjent som en «hauk» innad i regjeringen, blant annet grunnet sitt syn på Sovjetunionen og hans mer militante tilnærming til Iran enn utenriksminister Cyrus Vance.

Fra 1981 var han knyttet til Center for Strategic Studies ved Georgetown University. Etter dette hadde han ingen formelle regjeringsposisjoner, men han var en aktiv utenrikspolitisk kommentator og uoffisiell rådgiver for en lang rekke presidenter, deriblant president Barack Obama.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg