Faktaboks

Offisielt navn
The Revolutionary Government of Zanzibar
Norsk navn
Zanzibars revolusjonære myndigheter
Også kjent som

Zanzibar

Uttale
zˈanzibar
Etymologi
arabisk ‘De svartes land’
Hovedstad
Zanzibar by
Statsform
Delvis selvstendig stat i forbundsrepublikken Tanzania
Statsoverhode
Hussein Mwinyi
Landareal
2 461 km²
Innbyggertall
1,303,569
Offisielt/offisielle språk
Swahili, engelsk
Religion
Islam (98 prosent), kristendom
Nasjonaldag
Uavhengig fra Storbritannia 10. desember 1963 Revolusjonen 12 januar 1964
Valuta
Tanzaniansk shilling
Flagg
Zanzibar

Zanzibar, med hovedhøyene Pemba (øverst) og Zanizibar/Unguja (nederst) markert i lysegult, ligger utenfor kysten av Tanzania.

Av .
Damian Soul
Det Tanzanianske bandet Damian Soul under Sauti za Busara, en festival for afrikansk musikk som arrangeres årlig på Zanzibar.
Av .
Steinbyen
Det gamle fortet i Steinbyen, det historiske sentrum av Zanzibar by.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Zanzibar er en øygruppe i Det indiske hav, og en del av swahilikysten langs østlige deler av Afrika. Zanzibar er en delvis selvstendig del av Tanzania og består av øyene Unguja (også kalt Zanzibar Island), Pemba og noen mindre øyer. Zanzibar har et areal på totalt 2460 kvadratkilometer og har om lag 1,3 millioner innbyggere (2012).

Hovedstaden, Zanzibar by, ligger på den største øya Unguja. Her finner man også Steinbyen, som er på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Offisielle språk er swahili og engelsk. Islam (sunni) er dominerende religion.

Natur

Red Colobus-ape
Red Colobus-apen er endemisk for Unguja og finnes i og ved nasjonalparken Jozani.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Zanzibar er skilt fra fastlandet ved Zanzibarkanalen, som er mellom 35 og 70 kilometer bred. Klimaet er tropisk og modereres av havvinden. Temperaturen varierer mellom 21 og 32 °C. Februar er den varmeste måneden og juni den kjøligste. Årsnedbøren ligger på rundt 1500 millimeter på Zanzibar og 2000 millimeter på Pemba. Det er to regntider. En kort periode (vuli) fra november til desember og en lengre regntid (masika) fra mars til mai.

Zanzibar er i dag et av de tetteste befolkede områdene i Afrika. En stor andel av befolkningen er bosatt i de vestlige delene av øyene. Her ligger Zanzibar by og på Pemba byene Chake-chake, Wete og Mkoani, og i de omliggende områdene er jorda fruktbar. En blandingskultur av trær og jordbruksvekster (krydder, kokosnøtt og diverse frukttrær) er vanlig. Østsiden av øyene er tørrere. Her er jorda karakterisert av korallstein med buskas, og et vekselbruk av blant annet mais, sorghum, bananer, samt belg- og rotfrukter har vært dominerende.

Det finnes flere verneområder på øyene. Blant de mest kjente er Jozani National Park, Ngezi Forest Reserve, Misali Island Conservation Area, Menai Bay Conservation Area og Chumbe Marine Park.

Red Colobus-apen er endemisk for Unguja og finnes i og ved nasjonalparken Jozani. Flygehundene på Pemba er også endemiske. Med et vingespenn på 1,6 meter er de blant verdens største flaggermusarter.

Næringsliv

På Zanzibar produseres det store mengder kryddernellik for eksport. Nesten hele produksjonen kommer fra Pemba. Andre viktige næringsveier er småskalajordbruk, fiske, algedyrking og handel.

Siden 1990-tallet har turistsektoren vokst kraftig på Unguja og står i dag for mellom 25 og 27 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) og mellom 70 og 85 prosent av utenlandske valutainntekter (2015). De fleste hotellene ligger langs østkysten og nordkysten av Unguja, foruten i Zanzibar by.

Styresett og politikk

Zanzibar har delvis indre selvstyre, sin egen president, regjering og nasjonalforsamling (Representantenes hus). Det er valg hvert femte år, samtidig med valget for resten av landet. Bortsett fra blant annet finans-, forsvars- og utenrikssektoren, har Zanzibar egne systemer og politikk innenfor de fleste sektorer.

Chama Cha Mapinduzi (CCM) (og før det Afro-Shirazipartiet) har sittet med makten siden revolusjonen i januar 1964. Etter gjeninnføringen av flerpartisystemet i 1992 har partiet derimot møtt sterk motstand fra Civic United Front (CUF), det største opposisjonspartiet på Zanzibar.

Etter valgene i 1995, 2000 og 2005 ble CCM utpekt som vinner, mens CUFs støttespillere protesterte på valgfusk – ofte med støtte fra internasjonale valgobservatører. Følgelig har valg og konflikt gått hånd i hånd på Zanzibar de siste tiårene, med voldsutøvelse, frihetsberøvelse og diskriminering; særlig mot opposisjonelle.

Zanzibar tok i bruk et eget, nytt flagg i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg