Zadar

Utsikt over gamlebyen i Zadar.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Av .

Artikkelstart

Zadar er en by i Dalmatia ved Adriaterhavet i Kroatia, 197 kilometer sørvest for hovedstaden Zagreb. Mellom fastlandet og øyene Ugljan og Pašman er Zadarkanalen. Byen har 72 200 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
zˈadar
Også kjent som
italiensk Zara

Næringsliv

Zadar har internasjonal flyplass og er et jernbaneknutepunkt. Byen er en stor havneby med anløp av mange cruisebåter. Fra havnen går det ferger til 34 steder, herunder flere øyer. I tillegg til turisme er de viktigste næringsvirksomheter tekstil-, maskin- og konservesindustri (fisk) og produksjon av likør (maraschino).

Kultur

Gamlebyen er på en halvøy. De første bosettingene på denne halvøya er fra 900 fvt. I gamlebyen er det både romanske ruiner og venetiansk arkitektur. I Zadar er en del av det 1000 kilometer lange venetianske forsvarsverket som ble bygd i det 16. og 17. århundre og som omfatter områder i Italia, Kroatia og Montenegro. Forsvarsverkene ble i 2017 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I Zadar er det flere gamle kirker, herunder Mariekirken fra 1091. I byen er det flere museer for blant annet arkeologi, gammelt glass og kirkekunst. Zadar er romersk-katolsk erkebispesete.

Historikk

Zadar var opprinnelig et illyrisk sentrum. Under Augustus ble byen en romersk koloni, og fikk navnet Colonia Iulia Iadera. Senere tilhørte Zadar Det bysantinske rike, Kroatia (fra 1050 som fri bykommune og Dalmatias største havn) og Venezia i årene 1409–1797. Etter fransk okkupasjon i napoleonstiden ble Zadar i 1814 innlemmet i Østerrike. Ved Rapallo-traktaten i 1920 ble byen avstått til Italia som del av den italienske provinsen Zara (1920–1944). I 1944 ble Zadar inntatt av jugoslaviske partisanstyrker, og innlemmelsen i Jugoslavia ble formalisert ved Parisfreden i 1947.

Byen fikk en del skader under borgerkrigen i 1991. Etter oppløsningen av Jugoslavia i 1992 er Zadar en by i det selvstendige Kroatia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg