Z (bokstav)

Varianter av bokstaven Z
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Z er den 26. bokstaven i det latinske alfabetet.

Den stammer over etruskisk fra gresk, hvor den hadde formen I, senere Ζ og er 6. bokstav i alfabetet, med navnet zeta. Uttalen gjengis med sd el. ds, men har vært én lyd, en stemt s-lyd. Går tilbake på fønikisk skrift; bokstaven heter på hebraisk zayin, 'våpen'.

I latinsk rettskrivning ble bokstaven tatt i bruk under Augustus i lånord fra gresk; den hadde fra først av sin plass etter F i bokstavrekken.

I runealfabetet er z 7. rune i 2. ætt.

Uttale i forskjellige språk

z brukes i norsk bare i lånord og uttales som s (tidligere til dels også som ts, for eksempel zar, eldre skrivemåte for tsar).

engelsk, fransk, nederlandsk, i slaviske språk, albansk, ungarsk har z lydverdien stemt s;tysk og maltesisk uttales den som ts. Z uttales på italiensk som ts el. dz, på spansk som ustemt lespelyd [þ], men i Latin-Amerika som s.baskisk uttales z ustemt, altså som s.

Sammensetninger

I polsk brukes z på samme måte som h i engelsk og til dels j i norsk: sz = sh (sj), cz = ch. Ungarsk sz uttales som s, mens bokstaven s på ungarsk uttales sj. Albansk har sammensetningen zh som uttales som fransk j, altså stemt sj.

Z med aksent

Baltiske og en rekke slaviske språk skriver ž for lyden [ʒ].

Maltesisk skriver prikk over bokstaven, ż, for stemt s.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg