Faktaboks

Zürich
Uttale
tsˈy:rikj

Elven Limmat renner gjennom Zürich. Til venstre i bildet sees Peterskirken med det som skal være Europas største klokkeskive (8,7 m i diameter).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Zürich er en by i Sveits, hovedstad i kanton Zürich, og Sveits' klart største by. Den ligger omkring nordenden av Zürichsee og øvre del av elva Limmat, avløpet fra sjøen; 410 meter over havet. Zürich har 420 217 innbyggere (2020), 1 384 800 med forsteder (agglomerasjonen Zürich, 2019) hvorav en betydelig andel utenlandske statsborgere.

Næringsliv, samferdsel og kultur

Zürich er landets viktigste handels- og finanssenter, og her har en rekke industriforetak, banker og forsikringsselskaper sine hovedkontorer. Zürich er også et viktig kommunikasjonssenter med vei- og jernbaneforbindelse til Frankrike, Tyskland, Østerrike og Italia, og elleve kilometer nord for bysenteret ligger den internasjonale lufthavnen Kloten.

Zürich er videre kulturelt senter for det tysktalende Sveits, med blant annet universitet fra 1838 og en internasjonalt fremstående teknisk høyskole fra 1855 (Eidgenössische Technische Hochschule; ETH). Byen har betydelig forlagsvirksomhet, og er det viktigste senter for maskin- og elektroteknisk industri, dessuten for tekstil-, papir- og grafisk industri i Sveits.

Bybeskrivelse

På begge sider av Limmat ligger den maleriske gamlebyen med trange gater, idylliske plasser, broer og kirker. På høyre bredd ligger kirken Grossmünster, der Huldrich (Ulrich) Zwingli startet sitt reformasjonsarbeid; kirken ble påbegynt på 1000-tallet og fullført med de to vesttårnene først på slutten av 1400-tallet. På høyre bredd ligger også Wasserkirche (1479–1484) med Zwingli-museum. Av kirker på venstre bredd merkes Fraumünster (1100- til 1300-tallet) med glassmalerier malt av Marc Chagall. Like ved denne ligger byens rådhus (Stadthaus).

Viktigste forretningsgate er Bahnhofstrasse, som ligger på vestre bredd av Limmat. Her ligger hovedkontoret for tre av Sveits' fem største banker og flere av de største forsikringsselskapene. Vest for gamlebyen ligger den moderne bybebyggelsen, og ved hovedjernbanestasjonen i nord finner vi Schweizerisches Landesmuseum.

Øst for gamlebyen ligger universitetet med naturhistoriske museer, den tekniske høyskolen ETH, kantonhospital og flere forsikringsinstitusjoner. På østbredden ligger ellers flere betydelige kunstmuseer, blant annet Kunsthaus Zürich, som har den største Munch-samlingen utenfor Norge. Her ligger også Schauspielhaus/Pfauen, det største og mest kjente teatret i byen. Zürich har for øvrig en rekke andre teatre, og Zürich er kjent for sine mange og ulike typer teatre.

Like sør for gamlebyen ligger byens opera på østsiden av Zürichsee og kongress- og konserthuset på vestsiden.

Lokaltransport

Zürich transport
Zürich kjennetegnes ved sitt godt utbygde nett av skinnegående kollektivtransport.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Zürich er kjent for sitt effektive, punktlige og behagelige transportnett som i stor grad er basert på skinnegående trafikk. Det består av et omfattende og tett sporvognsnett som dekker de sentrale strøkene av byen, og det er supplert av lokaltogforbindelser som dekker både de nyere boligområdene i de høyereliggende områdene rundt byen og de stort sett bymessig utbygde strøkene lenger unna på begge sider av Zürichsee.

Zürich har norsk generalkonsulat.

Historie

Zürich har sitt navn etter kastellet Turicum fra romersk tid, etablert i år 15 fvt. På 1200-tallet ble byen befestet, og den fikk status som fri riksstad i 1215. I 1336 oppnådde medlemmene av håndverkerlaugene likestilling med adelen etter at de hadde stormet rådhuset, og i 1351 sluttet byen seg til Edsforbundet. Byen erobret stadig nye områder og ble den viktigste bykantonen ved siden av Bern. I 1523 innførte Zwingli reformasjonen i Zürich, og i årene som fulgte ble det stadig tettere bånd mellom kirken og byens myndigheter. Landdistriktene i kanton Zürich var til 1798 underlagt byen uten at befolkningen her hadde politiske rettigheter; en demokratisk forfatning ble innført først i 1869.

Zürich ble for alvor et internasjonalt senter for industri og finansvesen etter etableringen av byens børs i 1877. Før og under både første og andre verdenskrig ble byen et tilfluktssted for politisk forfulgte, særlig fra Russland og Tyskland. I denne tiden var også byen som kulturelt tilfluktssted av stor betydning

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg