Yvette Z'Graggen

Artikkelstart

Z'Graggen, Yvette (1920 -2012), franskspråklig sveitsisk forfatter. Hun vokste opp i Genève. Faren kom fra det tyskspråklige Sveits, moren var av ungarsk avstamning. Som ung arbeidet hun som sekretær, blant annet i Røde Kors; senere var hun i mange år produsent i sveitsisk radio. Hun produserte blant annet en rekke hørespill hun selv hadde skrevet. Hennes forfatterskap omfatter bøker i mange sjangrer, men hun er særlig kjent for sine romaner og erindringsbøker. Hovedpersonen i bøkene hennes er ofte en kvinne med et vanskelig forhold til sin far eller til en annen skikkelse med særlig stor makt over henne. Et annet viktig tema er sveitsernes valg under annen verdenskrig og grunnene til at Sveits holdt seg passivt når det ble bygget konsentrasjonsleirer og foregikk massedrap i et naboland.

Z'Graggen fikk sitt gjennombrudd med romanen Le filet de l'oiseleur (1957, "Fuglefangerens nett"), som handler om en ung kvinne som blir forstøtt av sin far. Hennes kanskje mest kjente roman er Matthias Berg (1995) som reiser spørsmålet om det er mulig fremdeles å elske en far når man etter hvert oppdager hvilke ugjerninger han hadde utført under krigen. Blant Z'Graggens erindringsbøker kan neves Un temps de colère et d'amour (1980, "En tid for vrede og kjærlighet") og Les années silencieuses (1981, "De stille årene"), som skildrer livet i Sveits under annen verdenskrig. Hun har også utgitt novellesamlinger som La Lézarde et autres nouvelles (1993, "Mursprekken og andre noveller"). En sentral del av hennes verk består av oversettelser til fransk av tysk- og italienskspråklig litteratur.

Z'Graggen betraktet Sigrid Undset som et av sine viktigste litterære forbilder. Hennes eget livssyn var likevel ikke religiøst, men bygget på humanistiske verdier. Hun mottok en rekke litterære utmerkelser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg