Faktaboks

Yves Thériault
Uttale
teriˈå
Født
27. november 1915, Quebec by, Canada
Død
20. oktober 1983, Rawdon, Quebec, Canada

Yves Thériault var en kanadisk franskspråklig forfatter.

Han kom fra enkle kår og måtte av økonomiske grunner slutte skolen som 15-åring. Deretter hadde han en rekke yrker, og etter blant annet et langt opphold på en tuberkuloseanstalt begynte han som medarbeider i kanadisk kringkasting. Han hadde også en stor produksjon av triviallitteratur før han utga bøkene som skaffet ham litterær anerkjennelse. I dem protesterte han særlig mot rasjonalismen i det moderne samfunnet, og han fremhevet menneskets impulser og instinkter - så vel deres verdi som den skade de kunne gjøre.

Thériaults mest kjente roman er Agaguk (1958), som tar for seg konflikten mellom naturmennesket, her representert av inuitten som er vel tilpasset levekårene i nord, og det «siviliserte» mennesket, den hvite mann. Beslektede temaer tar Thériault opp i Ashini (1960), som beskriver indianerne i Nord-Amerika og er en protest mot at de tvinges til å leve i reservater. Blant hans mange senere romaner kan nevnes N'Tsuk (1968), som skildrer Ashinis hustru, og Moi, Pierre Huneau (1976; "Jeg, Pierre Huneau"). Hovedpersonen her er en gammel fisker som i et enkelt og gripende muntlig språk gjør opp status for livet sitt. Thériault skrev også noveller som blant annet er samlet i La Femme Anna (1981; "Kvinnen Anna").

Han mottok en rekke litterære utmerkelser. En kjent utdanningsinstitusjon som arbeider for å styrke franskspråkets stilling i Canada, er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg