Yves Saint-Laurent

Faktaboks

Yves Saint-Laurent

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent

Uttale
sɛlårˈã
Født
1. august 1936, Oran, Algerie
Død
1. juni 2008, Paris, Frankrike

Yves Saint-Laurent i 2000, sammen med modellen Laetitia Casta i en brudekjole designet av ham.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Yves Saint-Laurent var en fransk moteskaper født i Algerie. Han fikk stor betydning i samtiden og var en av etterkrigstidens mest innflytelsesrike moteskapere.

Allerede som 18-åring, i 1954, ble Yves Saint-Laurent ansatt hos Christian Dior. Da Dior døde i 1957 ble han motehusets sjefdesigner (1957–1960). I 1958 presenterte han Trapeze-linjen, et nytt konsept som demonstrerte en abstrahering av menneskekroppen.

I 1961 etablerte Yves Saint-Laurent eget motehus og presenterte sin første kolleksjon. I 1965 appliserte han abstrakte kunstverk på klærne, og hans «Mondrian look» fikk stor betydning. Følgende år fulgte han opp med popkunsten som tema. Under annen halvdel av 1960-årene overførte han mannens stiluttrykk på kvinneklærne og var på så måte en pioner i å lage unisex-tøy.

I 1970-årene, da konfeksjonsklær dominerte motebildet, skapte Saint-Laurent fornyet interesse for fransk haute couture med sine attraktive, luksuriøse kolleksjoner. Han trakk seg tilbake etter å ha vist sin siste kolleksjon i 2002 og fikk den franske æreslegionen for sitt arbeid for fransk haute couture i 2007.

Motehuset ble kjøpt av Gucci-konsernet i 2002, og skiftet navn til Saint Laurent Paris i 2012. Firmaet produserer også kosmetikk og parfyme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Chenoune, Farid (2010). Yves Saint-Laurent, Abrams

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg