Yves Bonnefoy

Faktaboks

Yves Bonnefoy
Uttale
bånfoˈa
Født
24. juni 1923, Tours, Frankrike
Død
1. juli 2016, Paris, Frankrike

Artikkelstart

Yves Bonnefoy var en fransk forfatter og teoretiker. Han regnes som en av de mest sentrale franske lyrikerne i annen halvdel av 1900-tallet.

For Bonnefoy var diktning uttrykk for et eksistensielt prosjekt og en bekreftelse av menneskets nærvær i den sansbare verden. Ikke minst så han dødsbevisstheten som et middel til å gripe det værende.

Blant hans diktsamlinger kan nevnes Du mouvement et de l'immobilité de Douve (1953), Hier régnant désert (1958), Dans le leurre du seuil (1975). Han var også litteratur- og kunsthistoriker og virket som professor ved Collège de France fra 1981 til 1993, og skrev essayer der han la vekt på poesiens evne til å fange det konkrete og motvirke abstraksjonen som fjerner mennesket fra virkeligheten, for eksempel L'Improbable (1959) og Entretiens sur la poésie (1990). Blant hans bøker om billedkunst er Giacometti (1991) særlig kjent. Dessuten har han oversatt blant annet William Shakespeare, William Butler Yeats, Francesco Petrarca og Giacomo Leopardi til fransk.

Et utvalg dikt i norsk gjendiktning ved Geir Pollen kom i 1999 under tittelen Ein eld går føre oss.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg