Yves Beauchemin er en fransk-kanadisk forfatter. Han er særlig inspirert av romanforfattere fra 1800–tallet som Honoré de Balzac, Charles Dickens og Nikolaj Gogol.

Handlingen i Beauchemins romaner foregår hovedsakelig i Montreals arbeiderstrøk, som han skildrer med både kritikk og kjærlighet. De er fylt av humor og fantasi og forener ofte det dagligdagse med det uventede og skremmende. Man kan si at bøkene hans representerer en form for fantastisk realisme.

Beauchemin er en ivrig forsvarer av fransk-kanadisk kultur, og flere av bøkene rommer sterk kritikk av den politiske utviklingen i Canada.

Beauchemin ønsker å skrive bøker med både høy litterær kvalitet og bred publikumsappell. Han debuterte med romanen L'Enfirouapé (1974, «Han som gikk på en bløff») som skildrer hvordan den lille mann blir manipulert av dem som har makt i samfunnet.

Beslektede temaer preger romanen Le Matou (1981, norsk oversettelse Den satans katten, 1985), som oppnådde stor suksess blant lesere og kritikere både i Québec og i Europa. Boken er en fantastisk fortelling om en ung kaféeier som blir utnyttet av en uhederlig pengeutlåner, men som hjelpes av en utspekulert katt. Nesten like stor popularitet fikk romanen Juliette Pomerleau (1989).

Blant Beauchemins senere romaner kan nevnes Les Emois d'un marchand de café (1999, «En kaffeforhandlers uro») og La serveuse du Cafê Cherrier (2011, «Serveringsdamen på Café Cherrier.) Hans seneste roman er Les Empocheurs (2016, «De som stikker i egne lommer»), en besk satire over korrupsjon og maktmisbruk.

Beauchemin har også utgitt novellesamlingen Une nuit à l'hôtel (2001, «En natt på hotellet») samt dagboksnotater. Bøkene hans for barn og ungdom har fått stor anerkjennelse.

Han har mottatt en rekke litterære utmerkelser både i Canada og i Frankrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.