Faktaboks

Yves Meyer
Født
19. juli 1939, Paris, Frankrike
Yves Meyer
Den franske matematikeren Yves Meyer er tildelt Abelprisen for 2017
Yves Meyer
Av /NTB scanpix.

Yves Meyer er en fransk matematiker som i 2017 ble tildelt Abelprisen, som deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Meyer er særlig kjent for sine viktige og avgjørende bidrag til såkalt wavelets-teori.

Han er professor emeritus ved École Normale Supérieure Paris-Saclay i Frankrike. Han vokste opp i Tunis på Nord-Afrikas kyst.

Yves Meyer har utviklet metoder for å bryte ned komplekse matematiske objekter til enklere, bølgelignende komponenter, et felt som kalles harmonisk analyse. Dette ledet ham i sin tur til å bidra til en teori for å analysere kompliserte signaler, med betydelige konsekvenser for datamaskiner og informasjonsteknologi. Deretter gikk han videre til å takle fundamentale problemer i matematikken for væskestrømmer.

Interessen for harmonisk dekomponering førte Meyer til wavelet-teori, der komplekse signaler blir «atomisert» til en slags matematisk partikkel som kalles en wavelet. Fra midten av 1980-årene begynte Meyer, sammen med Ingrid Daubechies og Ronald Coifman, å sette sammen det tidligere arbeidet med wavelets til et enhetlig bilde. Coifman, Daubechies og Stéphane Mallat fortsatte deretter med å utvikle applikasjoner for mange problemer innen signal- og bildeprosessering. Wavelet-teori er nå allestedsnærværende i mange slike teknologier.

Wavelet-analyse av bilder og lyd gjør at de kan brytes ned til matematiske fragmenter som fanger opp uregelmessighetene i mønsteret ved hjelp av glatte, «veloppdragne» matematiske funksjoner. Denne nedbrytingen er viktig for bildekomprimering i informatikken, og brukes for eksempel i JPEG 2000-formatet.

Meyers arbeid har altså en relevans som strekker seg fra teoretiske områder i matematikken, som harmonisk analyse, til utvikling av praktiske redskaper i data- og informasjonsvitenskap. Hans arbeid er dermed et eksempel på at studier innen ren matematikk ofte ender med å finne viktige og nyttige anvendelsesmåter i verden utenfor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg