Yverdon-les-Bains, by i Sveits, kanton Vaud, ved sørvestenden av Lac de Neuchâtel, Genfersjøen. Byen ligger 33 km nord for Lausanne, 435 moh. og har 30 000 innbyggere (2017), 41 600 med forsteder (agglomerasjonen Yverdon-les-Bains). Av industribransjer merkes særlig maskinindustri og fremstilling av presisjonsinstrumenter.

Yverdon har mineralske kilder og bad atskillig turisme knyttet til badene, derav navnet Yverdon-les-Bains. Byen har slott fra 1200-tallet tilhørende hertugene av Savoia og flere historiske muséer. Den sveitsiske reformpedagogen Johann Heinrich Pestalozzi (1746-1827) etablerte 1805 en skole for barn med særskilte behov her. Skolen ga individuelt tilpasset undervisning og vekket i sin tid betydelig internasjonal interesse.

Yverdon har spor etter pælehus fra 2800 år fvt. i sumplandet ved enden av Lac de Neuchâtel, og hadde en keltisk bosetning, Eborodunum. Deretter utviklet romerne stedet til et støttepunkt på veien nordover til Rhinen; det ligger en ruin av et romersk tempel fra 100-tallet. Romerene bygget bad her basert på kilder med svovelholdig vann på 28-34° C, og i 370 sikret romerne stedet med en borg. Burgunderne trengte inn i området på 400-tallet. I senmiddelalderen var Yverdon underlagt Savoya og ble formelt grunnlagt som by 1260. I perioden 1536-1798 hørte den under Bern.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.