Yukiko Motoya

Faktaboks

Yukiko Motoya

本谷有希子

Født
14. juli 1979, Hakusan, Ishikawa, Japan
Yukiko Motoya
Av .
Kunsten å bli glad i seg selv
Av .

Artikkelstart

Yukiko Motoya, japansk forfatter, dramatiker, regissør og skuespiller. Hun har vunnet en rekke priser blant annet Kishida Kunios teaterpris i 2009, og samme år ble hun av tidsskriftet Vogue kåret til en av 10-årets kvinner i Japan. For romanen Kunsten å bli glad i seg ble hun tildelt den prestisjetunge Yukio Mishima-prisen i 2014.

Bakgrunn

Yukiko Motoya ble født i Ishikawa prefektur i 1979. Etter å ha fullført videregående skole flyttet hun til Tokyo og begynte på ved ENBU Zemināru, et privat akademi som utdanner skuespillere og regissører. Hun har ingen formell universitetsbakgrunn.

Dramatikk

Motoya debuterte som stemmeskuespiller i animasjonsfilm i 1998, stiftet sin egen teatertrupp ”Gekidan Motoya Yukiko” (”Teaterensemble Yukiko Motoya”) i 2000 og har siden vært aktiv som skuespiller, regissør og dramatiker. Hennes mest kjente teaterstykke er Shiawase saikō arigatō, maji de (”Seriøst superutrolig lykkelig, tusen takk”) som hun vant Kishida Kunios teaterpris med i 2009. Hun ble også kåret av tidsskriftet Vogue til en av 10-årets kvinner i Japan samme år. Hun hadde også sitt eget radioprogram i 2005 og 2006

Prosa

Som forfatter debuterte hun i 2002 med novellen ”Eriko to zettai” (”Absolutt med Eriko”), og hun har siden 2003 skrevet seks teaterstykker og tolv romaner og novellesamlinger. Motoya er en produktiv forfatter og ble raskt lagt merke til av det litterære etablissementet i Japan. Hun ble nominert til Yukio Mishima-prisen fire ganger før hun vant prisen med Kunsten å bli glad i seg selv i 2014, og tre ganger til Akutgawa-prisen for debutanter og nykommere før hun vant den i 2016 med Irui kon’in tan ("Beretning om et ekteskap mellom ulike arter"). Hun har også vunnet flere andre priser.

Motoyas forfatterskap er variert, men hun skriver gjennomgående innsiktsfullt og kritisk om kjønnsroller, noen ganger underfundig, som i Kunsten å bli glad i seg selv, andre ganger sarkastisk, som i Irui kon’in tan.

Utgivelser på norsk

  • Kunsten å bli glad i seg selv (Oversatt av Magne Tørring. Pax Forlag, 2017)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg