Nord-Koreas fremste kjernefysiske forskningssenter, ca. 70 km nord for Pyongyang. Grunnlagt 1964; er siden blitt utbygd til å omfatte bl.a. en 5 MW forskningsreaktor, en større 50 MW reaktor, et stort gjenvinningsanlegg for plutonium fra brukte uranbrenselsstaver, lagre for radioaktivt avfall, samt en høyskole for atomfysikere. Staben antas å omfatte ca. 2000 medarbeidere.

I 2002, etter å ha trukket seg fra ikke-spredningsavtalen, fjernet Nord-Korea forseglinger og overvåkningsutstyr og utviste inspektører fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA). Dette var i strid med en avtale inngått med USA i 1994. Nord-Korea forpliktet seg her til å stanse produksjonen av spaltbart materiale, etter å ha innrømmet brudd på en tidligere avtale ved å gjenvinne store mengder plutonium som egner seg til våpenproduksjon, særlig i perioden 1989–91. I 2003 ble forsøksreaktoren i Yongbyon satt i drift igjen sammen med gjenvinningsanlegget for plutonium etter avbrudd siden 1994. Det fremkom nå at Nord-Korea, i strid med 1994-avtalen, også hadde hatt et annet parallelt atomvåpenprogram, basert på anriket uran. I februar 2005 kunngjorde Nord-Korea offisielt at landet var blitt en atomvåpenmakt. 9. oktober 2006 foretok Nord-Korea sin første underjordiske prøvesprengning, noe som utløste sterke internasjonale reaksjoner.

I 2007 ble det ført forhandlinger mellom Nord-Korea og fem andre land – Kina, USA, Russland, Japan og Sør-Korea. I disse forhandlingene godtok Nord-Korea at amerikanske eksperter får demontere vitale deler av atomanlegget i Yongbyon, slik at det ikke kan startes opp igjen. Nord-Korea forpliktet seg videre til full åpenhet om alle atomplaner. Dette var en videreføring av avtalen fra seksmaktsforhandlingene i februar 2007. Nord-Korea ga da løfte om å stanse atomvåpenprogrammet og slippe inn FNs våpeninspektører. I juli erklærte Nord-Korea at landet nå hadde stanset Yongbyon-reaktoren som har skaffet til veie plutonium til atomvåpenprogrammet.

Sommeren 2008 ble kjøletårnet i Yongbyon-reaktoren demontert som en symbolsk handling. Dette førte til at USA opphevet sine sanksjoner og at samtalene mellom de seks landene tok til igjen. Samtidig ankom inspektører fra IAEA for å gjenoppta sin avbrutte kontrollfunksjon. Samtalene ble på ny avbrutt våren 2009 da Nord-Korea prøveskjøt nye langtrekkende raketter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.