Yongbyon

Yongbyon, Nord-Koreas fremste kjernefysiske forskningssenter, grunnlagt i 1964. Sommeren 2008 ble kjøletårnet i Yongbyon-reaktoren demontert som en symbolsk handling. Dette førte til at USA opphevet sine sanksjoner og at samtalene mellom de seks landene tok til igjen. Samtidig ankom inspektører fra IAEA for å gjenoppta sin avbrutte kontrollfunksjon. Samtalene ble på ny avbrutt våren 2009 da Nord-Korea prøveskjøt nye langtrekkende raketter.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Yongbyon er Nord-Koreas fremste kjernefysiske forskningssenter, rundt 70 kilometer nord for Pyongyang. Forskningssenteret ble grunnlagt i 1964, og er siden blitt utbygd til å omfatte blant annet en 5 megawatt (MW) forskningsreaktor, en større 50 MW reaktor, et stort gjenvinningsanlegg for plutonium fra brukte uranbrenselsstaver, lagre for radioaktivt avfall, samt en høyskole for atomfysikere. Staben antas å omfatte om lag 2000 medarbeidere.

I 2002, etter å ha trukket seg fra ikkespredningsavtalen, fjernet Nord-Korea forseglinger og overvåkningsutstyr og utviste inspektører fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA). Dette var i strid med en avtale inngått med USA i 1994. Nord-Korea forpliktet seg her til å stanse produksjonen av spaltbart materiale, etter å ha innrømmet brudd på en tidligere avtale ved å gjenvinne store mengder plutonium som egner seg til våpenproduksjon, særlig i perioden 1989–1991. I 2003 ble forsøksreaktoren i Yongbyon satt i drift igjen sammen med gjenvinningsanlegget for plutonium etter avbrudd siden 1994. Det fremkom nå at Nord-Korea, i strid med 1994-avtalen, også hadde hatt et annet parallelt atomvåpenprogram, basert på anriket uran. I februar 2005 kunngjorde Nord-Korea offisielt at landet var blitt en atomvåpenmakt. 9. oktober 2006 foretok Nord-Korea sin første underjordiske prøvesprengning, noe som utløste sterke internasjonale reaksjoner.

I 2007 ble det ført forhandlinger mellom Nord-Korea og fem andre land – Kina, USA, Russland, Japan og Sør-Korea. I disse forhandlingene godtok Nord-Korea at amerikanske eksperter får demontere vitale deler av atomanlegget i Yongbyon, slik at det ikke kan startes opp igjen. Nord-Korea forpliktet seg videre til full åpenhet om alle atomplaner. Dette var en videreføring av avtalen fra sekspartsforhandlingene i februar 2007. Nord-Korea ga da løfte om å stanse atomvåpenprogrammet og slippe inn FNs våpeninspektører. I juli erklærte Nord-Korea at landet nå hadde stanset Yongbyon-reaktoren som har skaffet til veie plutonium til atomvåpenprogrammet.

Sommeren 2008 ble kjøletårnet i Yongbyon-reaktoren demontert som en symbolsk handling. Dette førte til at USA opphevet sine sanksjoner og at samtalene mellom de seks landene tok til igjen. Samtidig ankom inspektører fra IAEA for å gjenoppta sin avbrutte kontrollfunksjon. Samtalene ble på ny avbrutt våren 2009 da Nord-Korea prøveskjøt nye langtrekkende raketter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg