Tegning av romsonden Yohkoh
.
Tidsserie av Solen som viser varierende aktivitetsnivå, observert med Yohkoh.
.
Et av de siste bildene av Solen tatt med Yohkohs Soft X-Ray Teleskop same dag som forbindelsen ble brutt.
.

Yohkoh, også kalt Solar-A, var en japansk romsonde for observasjoner av høyenergi stråling fra eksplosive utbrudd på Solen.

Faktaboks

Etymologi
japansk solstråle
Også kjent som

Solar-A

Yohkoh som ble skutt opp fra Kagoshima Space Center (KSC), Japan, den 31. august 1991, var ledet av Japanese Institute of Space and Astronautical Science (ISAS), under The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), i samarbeid med Particle Physics and Astronomy Research Council (PPARC), Storbritannia, og NASA, USA.

Yohkoh/Solar-A ble forløper til Hinode/Solar-B, et neste solsondesamarbeid mellom Japan, Storbritannia og USA, hvor også norske solforskere er involverte, som ble skutt opp 22. august 2006.

Romsonden var utstyrt med to røntgenteleskoper, det ene for registrering av kortbølget stråling med bølgelengde fra 0,5 til 5 nm, som stammer fra gass med temperatur fra 2 til 20 millioner K. Det andre teleskopet registrerte ytterlig kortbølget stråling fra solare utbrudd som dekket enda høyere temperatur. Teleskopene var tilkoblet to spektrometre som var tilpasset stråling i røntgenområdet.

I sin elliptiske jordbane hadde Yohkoh en omløpstid på 90 minutter, hvorav den i hver runde hadde fra 65 til 75 minutter fri sikt til Solen. Observasjonene ble vekselvis lastet ned til Kagoshima Space Center og til Kennedy Space Center.

Yohkoh var i virksomhet helt til forbindelsen ved en uforutsett teknisk svikt ble brutt 14. desember 2001. Den fikk dermed observere Solen sammenhengende fra siste del av aktivitets-periode 22, gjennom minimum aktivitet til maksimum aktivitet i påfølgende periode. Observasjoner med Yokhoh ble også koordinert og samkjørt med samtidige instrumenter i rommet, som solsondene SOHO og TRACE, og med bakkebaserte solobservatorier.

Yohkoh bidro med ny informasjon og innsikt i det komplekse samspillet mellom magnetfelter og ionisert gass i solens atmosfære som fører til både små og store utbrudd av stråling og masse. Sondens raske registreringer skaffet solforskerne detaljert informasjon om tidsutviklingen i stråling- og masseutbruddene. Observasjoner og erfaringer med Yohkoh ble også avgjørende viktige for utviklingen av programmer til senere, vellykkede solare romsonder som Hinode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg