Yngve Søberg

Faktaboks

Yngve Søberg

Yngve André Skollerud Søberg

Født
7. juli 1978, Coli, Colombia
Yngve Søberg har en stigende karriere på europiske operahus.
Yngve Søberg
Den Norske Opera & Ballett.

Yngve Søberg er en norsk baryton med stigende karriere på europeiske operahus. Hans rolletolkninger og stemmeprakt har hentet frem de helt store superlativer hos kritikere i så vel Oslo som Firenze.

Utdannelse og debut

Søberg ble adoptert fra Colombia syv måneder gammel og vokste opp i Oslo. Seks år gammel ble han tatt opp i Oslo domkirkes guttekor, der domkantor Terje Kvam ble en viktig mentor for den sangglade gutten. Veien gikk etter hvert videre til Norges musikkhøgskole og Det Kongelige Danske Operaakademi i København, der han studerte med Susanna Eken. Han debuterte på Det Kongelige Teater som mandarin i Turandot av Giacomo Puccini.

Karriere

Etter diverse småroller på ulike scener ble han ansatt på Den Norske Opera & Ballett i 2010. Her har han tolket roller som Sharpless i Madama Butterfly (Puccini), Junius i The Rape of Lucretia (Benjamin Britten), Escamillo i Carmen (Georges Bizet), tittelrollen i Figaros bryllup (Wolfgang Amadeus Mozart) og Enrico i Lucia di Lammermoor (Gaetano Donizetti). Han er også en ettertraktet konsertsanger og har blant medvirket i Georg Friedrich Händels Messias, Mozarts Requiem, Gabriel Faurés Requiem og Ludwig van Beethovens Symfoni nr. 9.

Siden 2017 har Søberg hatt flere oppdrag på europeiske operahus som operaen i Zürich, der han har sunget i Lohengrin (Richard Wagner) og Madama Butterfly, og operaen i Graz, der han har medvirket i både Pagliacci (Ruggiero Leoncavallo) og Cavalleria rusticana (Pietro Masgagni). Høsten 2018 gjestet han Opera di Firenze som tittelrollen i Rigoletto (Giuseppe Verdi) til meget fordelaktige kritikker.

Priser

  • Ruud Wallenberg stipend, 2005 og 2007
  • Tom Wilhelmsens Opera- og ballettpris, 2012
  • Den Norske Operas Venner, Årets pris, 2013

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg