Yazd

ICHHTO.
En borggård med et vindtårn på taket i den sentrale delen av Yazd. Vindtårn kan ses over hele bysenteret.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Yazd er en by i Iran, hovedstad i provinsen med samme navn, med rundt 656 000 innbyggere (Iran Census, 2016). Byen ligger midt i landet mellom ørkenen Dasht-e Kavir i nord og ørkenen Dasht-e Lut i sør, omtrent 1240 meter over havet. Den har vært et historisk viktig handelssenter og er kjent for tekstilproduksjon.

Faktaboks

Også kjent som

Yezd, Jezd

Bybeskrivelse

Yazd kjennetegnes av en særegen arkitektur og mange religiøse bygninger, både islamske, zoroastriske og jødiske. Det gamle bysenteret står oppført på UNESCOs verdensarvliste og består av godt bevarte jordbygninger, murer og underjordiske vannkanaler bygget for å utnytte de knappe vannressursene i området. Bysenteret har blitt gradvis utbygd med flere bydeler med borggård, ofte med hager og vindtårn for å skape avkjøling. Byens fredagsmoské har landets høyeste minareter, og det finnes flere islamske mausoleer fra 1000-tallet.

Yazd har et varmt ørkenklima og den er en av Irans tørreste byer. Om sommeren kan temperaturen bli nærmere 40 °C.

Næringsliv

Fremstilling av tekstiler, særlig silkevarer, og jordbruksproduksjon dominerer byens næringsliv. Det finnes flere fabrikker for spinning og veving, og jordbruket omfatter blant annet hvete, bomull, frukt og grønnsaker. I omegnen er det også gruvedrift.

Yazd har vei og jernbane til Teheran, Kerman, Qom og Isfahan, og den betjenes også av en flyplass. Fra 1988 har byen et eget universitet.

Historie

Folkeliv foran Amir Chakhmaq-moskéen. Moskéen er bygd på 1400-tallet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Yazd kan dateres til 400-tallet, men området har vært befolket i oldtiden. Byens nærhet til Silkeveien gjorde at den gradvis vokste til et regionalt handelssentrum med karavanevei til og fra Sentral-Asia og India, og i denne perioden bosatte mange zoroastere seg i byen. I 642 ble den tatt over av araberne, og flere islamske moskeer og mausoleer ble konstruert de neste århundrene.

På slutten av 1200-tallet besøkte Marco Polo byen og beskrev den som et sted med storartet handel av silke. I de neste århundrene ble Yazd styrt av ulike herskerdynastier.

På 1930-tallet satt myndighetene i gang en moderniseringsprosess av byen. Boliger og industrier ble utbygget, og Yazd er i dag regnet som et moderne industrisenter i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg