Faktaboks

Yasutaka Tsutsui

筒井康隆

Født
24. september 1934, Osaka

Yasutaka Tsutsui er en japansk forfatter. Tsutsui regnes ofte som en science fiction-forfatter, men krysser grensene mellom sjangerlitteratur og seriøs skjønnlitteratur og har med sin svarte humor gjort seg populær som samfunnssatiriker.

Bakgrunn og forfatterskap

Tsutsui ble født i Osaka i 1934 og studerte litteratur ved Dōshisha-universitetet i Kyoto. Han begynte å skrive science fiction-historier som student og stiftet fanzinen NULL i 1960, hvor han også debuterte som forfatter med novellen "Otasuke" (Hjelp). Novellen ble oppdaget av Ranpo Edogawa, som trykket den i sitt eget tidsskrift Hōseki (Edelstenen).

Karrieren skjøt fart med utgivelsen av novellesamlingen Tōkaidō sensō (Tokaido-krigen) og romanen 48 oku no mōsō (4,8 milliarder vrangforestillinger) i 1965. Tsutsui begynte som forfatter av sjangerlitteratur, men ble etter hvert også anerkjent som forfatter av seriøs litteratur. Tsutsui har selv uttalt at han benytter science fiction-sjangeren som en måte å dekonstruere virkeligheten på.

Tsutsui har nytt stor popularitet i Japan, og en rekke av historiene hans har blitt filmatisert, blant andre Toki o kakeru shōjo (Jenta som hoppet gjennom tiden, filmatisert som The Girl Who Leapt through Time), og Papurika (Paprika).

Yasutaka Tsutsuis utgivelser

Oversatt til norsk

  • "Hun som bare står der", 1974. Oversatt av Yngve Johan Larsen i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012.

Andre utvalgte utgivelser

  • "Otasuke" (Hjelp), 1960.
  • Tōkaidō sensō (Tokaido-krigen), 1965.
  • 48 oku no mōsō (4,8 milliarder vrangforestillinger), 1965.
  • Toki o kakeru shōjo (Jenta som hoppet gjennom tiden), 1967.
  • Papurika (Paprika), 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg