Yasutaka Tsutsui

Faktaboks

Yasutaka Tsutsui

筒井康隆

født:
1934, Osaka

Yasutaka Tsutsui er en japansk forfatter. Tsutsui regnes ofte som en science fiction-forfatter, men krysser grensene mellom sjangerlitteratur og seriøs skjønnlitteratur og har med sin svarte humor gjort seg populær som samfunnssatiriker.

Bakgrunn og forfatterskap

Tsutsui ble født i Osaka i 1934 og studerte litteratur ved Dōshisha-universitetet i Kyoto. Han begynte å skrive science fiction-historier som student og stiftet fanzinen NULL i 1960, hvor han også debuterte som forfatter med novellen "Otasuke" (Hjelp). Novellen ble oppdaget av Ranpo Edogawa, som trykket den i sitt eget tidsskrift Hōseki (Edelstenen).

Karrieren skjøt fart med utgivelsen av novellesamlingen Tōkaidō sensō (Tokaido-krigen) og romanen 48 oku no mōsō (4,8 milliarder vrangforestillinger) i 1965. Tsutsui begynte som forfatter av sjangerlitteratur, men ble etter hvert også anerkjent som forfatter av seriøs litteratur. Tsutsui har selv uttalt at han benytter science fiction-sjangeren som en måte å dekonstruere virkeligheten på.

Tsutsui har nytt stor popularitet i Japan, og en rekke av historiene hans har blitt filmatisert, blant andre Toki o kakeru shōjo (Jenta som hoppet gjennom tiden, filmatisert som The Girl Who Leapt through Time), og Papurika (Paprika).

Yasutaka Tsutsuis utgivelser

Oversatt til norsk

  • "Hun som bare står der", 1974. Oversatt av Yngve Johan Larsen i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012.

Andre utvalgte utgivelser

  • "Otasuke" (Hjelp), 1960.
  • Tōkaidō sensō (Tokaido-krigen), 1965.
  • 48 oku no mōsō (4,8 milliarder vrangforestillinger), 1965.
  • Toki o kakeru shōjo (Jenta som hoppet gjennom tiden), 1967.
  • Papurika (Paprika), 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg