Yasujiro Ozu

Faktaboks

Yasujiro Ozu

Yasujirō Ozu

Født
12. desember 1903, Tokyo
Død
12. desember 1963, Tokyo

Artikkelstart

Yasujiro Ozu var en japansk filmregissør. Han er en av Japans betydeligste filmskapere.

Han debuterte i 1927, og ble først kjent for sine lette komedier, ofte fra studentmiljø. Fra 1930 konsentrerte han seg om å skildre middelklassens familieliv og verdier i et moderne Japan. En sentral film er Umarete wa mita keredo (Jeg ble født, men..., 1932), om to smågutters vansker med å akseptere at deres forgudede far bare er en underordnet kontorist.

I Chichi ariki (1942) benyttet han for første gang skuespilleren Chishu Ryu, som han senere brukte svært ofte. Under 2. verdenskrig fortsatte han uforstyrret med sine allmennmenneskelige emner, og i etterkrigstiden nådde han sitt høyeste med far-datter-dramaet Banshun (1949) og den stillferdig uttrykksfulle Tokyo monogatari (En tokyofortelling, 1953), som er hans mest berømte film. Her skildrer han gripende et eldre ektepar som blir forsømt av sine utflyttede barn. Ukigusa (Røtter i vinden, 1959) er et sjalusidrama som utspilles i en trupp av skuespillere på turné.

Ozus visuelle stil er lett gjenkjennelig gjennom nesten alle hans 54 filmer. Kameraet er lavt plassert og tiltet oppover. Tagningene er lange og lar samtalene spille seg ut. Ozus subtilt strukturerte og gripende hverdagsskildringer har gitt ham en varig plass i filmhistorien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg