. Begrenset gjenbruk

Konsernets hovedkontor i Bygdøy allé i Oslo.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Oslo, norsk gjødsel- og kjemikonsern dannet i 2004 ved at Norsk Hydro skilte ut og solgte seg ut av sin gjødselvirksomhet Hydro Agri. Yara er verdens ledende leverandør av mineralgjødsel med salg i over 120 land; står særlig sterkt innen nitrogenbaserte gjødseltyper. Produktenes viktigste anvendelse er mineralgjødsel til bruk i landbruket, men produktene har også diverse anvendelser til bruk i industriselskaper, samt i miljøteknologi for reduksjon av utslipp. Produserer og markedsfører også gass og kjemikalier, bl.a. til sprengstoffindustrien. Produksjon i 18 land, bl.a. i Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia, Libya, Trinidad og Tobago, Brasil og Canada; salgsavdelinger i over 50 land. Den norske produksjonen foregår på Herøya i Porsgrunn og i Glomfjord i Nordland.

Yara eier også 25 % av en av verdens største gjødselfabrikker i Qatar (Qafco) og 35 % av en av verdens største ammoniakkfabrikker i Australia. Omsetning nesten 90 mrd. kr med ca. 8000 ansatte (2008). Konsernsjef 2004-08 var Thorleif Enger, fra 2008-2014 Jørgen Ole Haslestad. Han ble avskjediget høsten 2014, da Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg takket ja til jobben. Brandtzæg trakk seg før han tiltrådte, grunnet usikkerhet rundt fusjonssamtaler med det amerikanske selskapet CF industries. Styreleder 2004-12 var Øyvind Lund, 2012-2104 var Bernt Reitan styreleder, han ble erstattet av Leif Teksum i april 2014. Staten eier ca. 36 % av Yara, andel norsk aksjekapital er totalt ca. 58 %.

Gjødselproduksjonen var grunnlaget for Norsk Hydro, som i 1905 startet prøveproduksjon av Norgessalpeter (kalsiumnitrat) i Notodden. Etter hvert kom det gjødselfabrikker både i Notodden og Rjukan basert på Birkeland-Eydes metode og energi fra egne kraftverk der. I 1928 ble produksjonen i Porsgrunn startet, i 1949 i Glomfjord.

Navnet Yara er avledet av Jardar, som har et norrønt opphav og henspiller på jordbruk og år med god avling. Yara overtok den kjente Vikingskip-logoen fra Norsk Hydro.

Økokrim tok i januar 2014 ut tiltale mot fire Yara-direktører for grov korrupsjon. De fire var mistenkt for bruk av bestikkelser overfor en minister i Libya, samt en høytstående offentlig tjenestemann i India.  Selskapet vedtok en bot på 270 millioner kroner, samt aksepterte inndragning på 25 millioner kroner, i samme sak.

Driftsinntekter, 85 milliarder (2013), resultat før skatt, 5,7 mrd (2013).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.