Yann Arthus-Bertrand, fransk fotograf, særlig kjent for sine naturfotografier tatt fra fly. Gjennom hele sin karriere har han vært opptatt av naturen, og han var i en periode leder for et naturreservat i det sentrale Frankrike. Senere drog han med sin kone til Kenya, der han studerte løvene i Masai Mara-reservatet. Erfaringene fra dette oppholdet dannet utgangspunktet for hans første bok, Løver. Tilbake i Frankrike arbeidet han som fotojournalist, og spesialiserte seg på action-, sport-, og naturfotografering, blant annet dekket han Paris–Dakar-rallyet en rekke ganger. I 1989 samlet han 100 av de beste fotografene i Frankrike, og organiserte «Tre dager i Frankrike», en begivenhet som ble en bok.

Etter hvert ble han mer interessert i flyfotografering, og utviklet dette til sin spesialitet. Bildene hans er blitt publisert i store internasjonale magasiner som Paris-Match, Le Figaro Magazine, Stern, Geo, Life og National Geographic. I 1991 grunnla han Altitude, en databank med flyfotografier og et billedbyrå.

I 1995 begynte han på det prosjektet han er blitt mest kjent for, Jorden sett fra himmelen. Dette er et samarbeidsprosjekt med UNESCO, og har resultert i en rekke bøker og en vandreutstilling som har vært vist over store deler av verden. Sommeren 2002 ble den vist i Norge, blant annet på Rådhusplassen i Oslo. Bildene, som dekker alt fra uberørt natur til markedsplasser i utviklingsland og bebyggelse i storbyer, er fremragende både komposisjons- og utsnittsmessig og med hensyn til deltaljer. Samlet gir de et fascinerende bilde av Jorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.