Yann Arthus-Bertrand

Faktaboks

Yann Arthus-Bertrand
født:
13. mars 1946

Yann Arthus-Bertrand. Hjerteformet sumpområde i mangrove-vegetasjonen i nærheten av byen Voh på Nouvelle Calédonie. Flyfoto fra boken The Earth from the Air 365 Days.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Yann Arthus-Bertrand, fransk fotograf, særlig kjent for sine naturfotografier tatt fra fly. Gjennom hele sin karriere har han vært opptatt av naturen, og han var i en periode leder for et naturreservat i det sentrale Frankrike. Senere drog han med sin kone til Kenya, der han studerte løvene i Masai Mara-reservatet. Erfaringene fra dette oppholdet dannet utgangspunktet for hans første bok, Løver. Tilbake i Frankrike arbeidet han som fotojournalist, og spesialiserte seg på action-, sport-, og naturfotografering, blant annet dekket han Paris–Dakar-rallyet en rekke ganger. I 1989 samlet han 100 av de beste fotografene i Frankrike, og organiserte «Tre dager i Frankrike», en begivenhet som ble en bok.

Etter hvert ble han mer interessert i flyfotografering, og utviklet dette til sin spesialitet. Bildene hans er blitt publisert i store internasjonale magasiner som Paris-Match, Le Figaro Magazine, Stern, Geo, Life og National Geographic. I 1991 grunnla han Altitude, en databank med flyfotografier og et billedbyrå.

I 1995 begynte han på det prosjektet han er blitt mest kjent for, Jorden sett fra himmelen. Dette er et samarbeidsprosjekt med UNESCO, og har resultert i en rekke bøker og en vandreutstilling som har vært vist over store deler av verden. Sommeren 2002 ble den vist i Norge, blant annet på Rådhusplassen i Oslo. Bildene, som dekker alt fra uberørt natur til markedsplasser i utviklingsland og bebyggelse i storbyer, er fremragende både komposisjons- og utsnittsmessig og med hensyn til deltaljer. Samlet gir de et fascinerende bilde av Jorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg