Yakov G. Sinai er en russisk matematiker som ble tildelt vinner av Leroy P. Steele-prisen for «Lifetime Achievement» fra American Mathematical Society i 2013 og Abelprisen i 2014. Han er professor ved Princeton University i USA og Landau-instituttet for teoretisk fysikk ved Det russiske vitenskapsakademi.

Yakov Sinai regnes som en av 1900-tallets mest innflytelsesrike matematikere. Han har stått for banebrytende resultater innen teorien om dynamiske systemer, matematisk fysikk og sannsynlighetsteori. Flere matematiske resultater bærer hans navn, blant annet Kolmogorov–Sinai-entropi, Sinai-biljard, Sinai-vandringer, Sinai–Ruelle–Bowen-mål (SRB-mål) og Pirogov–Sinai-teori.

Sinai har utdannet og påvirket en hel generasjon ledende spesialister innen sine forskningsfelt. Mye av forskningen hans har blitt et standardverktøy innen matematisk fysikk. Ved tildelingen av Abelprisen i 2014 uttalte komiteen: «Arbeidene hans hadde og har fremdeles en vidtfavnende og dyptgående innvirkning på både matematikk og fysikk og også på det alltid fruktbare samspillet mellomdisse to områdene».

Yakov G. Sinai ble født 21. september 1935 i Moskva. Han tok sin cand.mag.-grad (1957), sitt hovedfag (1960) og doktorgrad (1963) ved det statlige universitetet i Moskva. I 1971 ble han professor ved det samme universitetet og seniorforsker ved Landau-instituttet for teoretisk fysikk ved Det russiske vitenskapsakademi. Siden 1993 har han vært professor i matematikk ved Princeton i USA, men har samtidig beholdt stillingen sin ved Landau-instituttet.

I 1997–1998 var Yakov Sinai Thomas Jones-professor ved Princeton-universitetet, og i 2005 var han Moore Distinguished Scholar (høyt anerkjent forsker) ved California Institute of Technology i Pasadena i California.

Yakov Sinai har mottatt en rekke internasjonale priser, blant annet:   

  • Abelprisen (2014)
  • Leroy P. Steele-prisen for «Lifetime Achievement» fra American Mathematical Society (AMS) (2013)
  • Henri Poincaré-prisen fra International Association of Mathematical Physics (2009)
  • Dobrushins internasjonale pris fra instituttet for informasjonsoverføring ved Det russiske vitenskapsakademi (2009)
  • Nemmers-prisen i matematikk (2002)
  • Wolf-prisen i matematikk (1997)

Sinai har også mottatt Boltzmann-gullmedaljen fra kommisjonen for statistisk fysikk ved International Union of Pure and Applied Physics (1986) og Dirac-medaljen fra Abdus Salam internasjonale senter for teoretisk fysikk i Trieste (1992).

Han er æresdoktor ved universitetet i Warszawa (1993), Budapests universitet for vitenskap og teknologi (2002), det hebraiske universitetet i Jerusalem (2005) og universitetet i Warwick (2010).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.