Xbox

Xbox 360

Xbox 360 var den første spillkonsollen som for alvor gjorde nettspilling på konsoll utbredt.

Artikkelstart

Xbox er en serie spillkonsoller fra den amerikanske produsenten Microsoft. Den første modellen ble lansert i 2001. I hovedserien kom deretter Xbox 360 i 2005 og Xbox One i 2013. I 2020 lanserte Microsoft to nye konsoller, Xbox Series X og økonomiutgaven Xbox Series S, som arvtagere til Xbox One.

Historikk

Grunnet svake salgstall ble den første Xbox-konsollen ikke regnet som noen stor suksess. Xbox 360 solgte imidlertid langt bedre og ble svært toneangivende for spillmediet under sin levetid. En av nøklene til konsollens suksess antas å være at den hadde svært gode systemer for spilling over internett. Konsollen spilte også en viktig rolle i å popularisere såkalte indiespill, altså spill utviklet av små, uavhengige spillutviklere, ved å fronte disse spillene for salg i konsollens nettbutikk. Xbox One regnes som en mer moderat suksess sammenlignet med forgjengeren, da salgstallene ser ut til å være betydelig svekket siden forgjengeren.

Spill

Flere spill som opprinnelig ble utgitt eksklusivt på Xbox-plattformen har solgt svært godt og fått stor innflytelse på spillmediet. Eksempler på slike spill og spillserier er Halo, Gears of War, Forza Motorsport, Fable og Braid. Flere av disse spillene har imidlertid kommet på andre plattformer med årene. Siden Microsoft eier operativsystemet Windows, kan alle spill som i dag gis ut til Xbox også spilles på datamaskiner med Windows installert.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg