Worldwide Church of God

Artikkelstart

Worldwide Church of God er en kristen bevegelse med bakgrunn i adventistiske retninger i USA.

Faktaboks

Uttale
wˈə:ldwaid tʃə:tʃ əv gåd
Også kjent som

'Guds Verdensvide Kirke', også kalt Armstrongbevegelsen

Bevegelsens hovedkvarter ligger i Glendora i California. Leder fra 1995 er Joseph W. Tkach. Kirken hadde i 2020 cirka 10 000 medlemmer i 50 land på verdensbasis, men hovedsakelig i USA. I Norge er det for tida ingen medlemmer.

Worldwide Church of God brøt ut som egen bevegelse i 1933 som en radiokirke under ledelse av Herbert W. Armstrong. Armstrong hevdet at hans forkynnelse av kristendommen er den eneste sanne siden apostlenes tid, og anså denne kirken for å være enestående. Bevegelsen følger en gammeltestamentlig tradisjon, og i læren blir det lagt vekt på å overholde Guds lov, særlig De ti bud. Jul og påske avvises som hedenske skikker og man feirer sabbat i stedet for søndag. Bevegelsen kritiserer tradisjonelle kirkesamfunn for å fokusere for mye på Jesu person istedenfor hans budskap.

I de senere årene har imidlertid Worldwide Church of God endret sitt syn på en rekke spørsmål og har nærmet seg de tradisjonelle kirkesamfunn. I 1996 ble kirken medlem av foreningen av evangeliske kirkesamfunn i USA (National Association of Evangelicals). Endringene førte til en betydelig reduksjon i antall medlemmer og svikt i kirkens økonomi.

Siden 1934 har kirken utgitt tidsskriftet The Plain Truth, som oversettes til en rekke språk. Den norske utgaven heter Livets kilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg