basehopping

Basehopping i Kjerag i Lysefjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Basehopping er en ekstremsport som består i utsprang fra blant annet bygninger, antenner, broer, fjelltopper og landing ved hjelp av fallskjerm. Navnet er en forkortelse av de engelske ordene Buildings, Antennas, Spans, Earth.

Faktaboks

Etymologi
BASE er forkortelse for Buildings, Antennas, Spans, Earth

Ved basehopp fra bygninger og andre faste installasjoner hoppes det fra høyder ned til 40–50 meter.

Etter mange dødsulykker ble basehopping forbudt i Norge og mange andre land på 1990-tallet. Basehoppere ble i Norge også ekskludert fra NLF, men i 2000 ble basehopping lovlig etter at det ble innført strenge sikkerhetsforskrifter og utstyret ble bedre. Til sammen har mer enn 40 basehoppere mistet livet i Norge og flere hundre totalt i verden.

Historikk

Første basehopp og fallskjermhopp ble utført i 1783 av Louis-Sébastien Lenormand, som hoppet fra tårnet til Montpellier-observatoriet. Første basehopp i nyere tid var fra El Capitan. Åpningsscenen i James Bond-filmen The Spy Who Loved Me fra 1976 avsluttes med et basehopp med ski på beina (skibase). Hoppet ble utført av Rick Sylvester og var historiens første skibase. Bridge Day er en årlig festival siden 1977 i Fayetteville, West Virginia, da det hoppes fra brua.

I Norge startet fjellhopping i 1980 i Trollveggen i Romsdalen i Rauma, hvor dette senere ble forbudt etter at flere hoppere mistet livet, men ulovlige hopp herfra forekommer likevel relativt ofte. Fjellhopping drives i nå særlig fra Kjerag-massivet ved Lysefjorden i Rogaland. Dessuten hoppes det fra en rekke steder, særlig i Møre og Romsdal, som Karlskråtinden ved Marstein i Romsdal, Vikesaksa og Katthammeren i Eikesdalen, Langrabbpiken i Litledalen og Flaggnuten i Sunndalen i Sunndal, og Gudvangen/Nærøyfjorden, men også fra Forbordsfjellet i Trøndelag.

Konkurranser

Verdensmesterskap i basehopping, World Base Race, er arrangert årlig fra 2008 i Romsdalen. Verdens raskest flygende menneske de første årene var Ronny Risvik 2008, Frode Johannessen 2009, Espen Fadnes 2010, Frode Johannessen 2011, Tony Uragallo 2012, Julian Boulle fra Sør-Afrika og Ellen Brennon fra Frankrike 2013.

Verdensrekord i masseutsprang ble satt i august 2009 da 49 hoppere fra tolv nasjoner hoppet samtidig fra Strandkolvet i Eikesdalen. Året etter ble rekorden økt til 53 i et masseutsprang samme sted. I 2018 hoppet 69 samtidig, men ikke innenfor tre sekunder, som er kravet til rekord for masseutsprang.

Kjente basehoppere

Carl Boenish var en legendarisk basehopper, fotograf og filmskaper blant annet fra El Capitan og Trollveggen. Jeb Corliss var blant de første basehoppere til å utføre akrobatikk og spektakulære hopp. Dwain Weston ble kåret til verdens beste basehopper i Kuala Lumpur 2002.

Thor Alex Kappfjell var en kjent norsk basehopper på 1990-tallet som hoppet fra spektakulære steder. Karina Hollekim var første kvinnelige skibase-hopper og andre kvinne innen basehopp med wingsuit.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hollekim, Karina (2011). Den vidunderlige følelsen av frykt. Gyldendal.
  • Higgins, Matt (2014). Bird Dream. The Penguin Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg