Woodfjorden

Kart over Woodfjorden-område
Av /Norsk polarinstitutt.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Woodfjorden er en ca. 65 km lang fjord på nordkysten av SpitsbergenSvalbard. Den leder fra havet sørover til Liefdefjorden i vest og Bockfjorden i øst. Ved Bockfjorden finnes ennå rester av vulkansk aktivitet i form av små, varme kilder.

Faktaboks

Uttale
wud-

Reinsdyrflya på under 100 m.o.h. ligger vest for Woodfjorden, mens Andrée Land med Gråhuken ligger øst for den, med fjell på over 1300 m. Innenfor fjordbunnen går Woodfjorddalen videre sørover.

Et karakteristisk trekk for området, særlig ved Bockfjorden, er de røde sandsteinfjellene fra devontiden. Den østlige grensen for Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark går midt i Woodfjorden.

Navnet

Navnet kommer av det engelske wood (tre) og skyldes alt drivtømmeret som finnes langs strendene. Men den tidligste navnebruken som indikerer funn av drivtømmer er på et nederlandsk kart fra 1710 hvor en bukt innerst i fjorden heter Hout Bay (hvor hout = wood/tre på nederlandsk).

Vegetasjon og dyreliv

Vegetasjonen rundt Woodfjorden er relativt karrig, men med mer variasjon i sør ved Bockfjorden og naturlig nok spesielt i nærheten av de varme kildene der. I indre Woodfjorden finnes det enkelte krykkjefjell, mens det er et rikere fugleliv i Liefdefjorden. Det finnes både isbjørn, rev og reinsdyr i området.

Vestsiden av indre Woodfjorden ved Bockfjorden. Rødfargen på fjellene kan anes
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0

Historie og kulturminner

Woodfjorden var kjent i hvalfangsttiden fra tidlig 1600-tallet, og et kart som viste fjordmunningen ble tegnet av Thomas Edge (som Edgeøya er oppkalt etter) fra det engelske Muscovy Company i 1625. Mange hvalfangergraver fra 1600–1700-tallet finnes på den nærliggende Reinsdyrflya. Dyrelivet i området tiltrakk overvintrende fangstmenn som kom senere, først russiske pomorer og så norske fangstmenn. Det står fremdeles ruiner og noen stående hytter etter både pomorene og de norske famgstmennene. I 1982 sto det fremdeles et russisk-ortodoks kors på Reinsdyrflya mot Woodfjorden, men det er nå borte.

I Mushamna på østsiden av Woodfjorden finnes det både en gammel norsk fangsthytte fra 1920–1930-årene og en ny fangststasjon bygget av drivtømmer i 1987. Den brukes i dag av Sysselmannen som tjenestehytte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The Place Names of Svalbard. Rapportserie nr. 122, Norsk polarinstitutt 2003

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg