Wladimir Peter Köppen

Faktaboks

Wladimir Peter Köppen
Født
1846
Død
1940

Wladimir Peter Köppen, tysk meteorolog, født i Russland, regnes som en av de betydeligste meteorologer gjennom tidene. Fikk sin utdannelse i St. Petersburg, Heidelberg og Leipzig. Fra 1879 leder av den meteorologiske avdeling ved Deutsche Seewarte i Hamburg.

Köppens banebrytende arbeider spenner over en rekke av meteorologiens områder. Bl.a. konstruerte han drager til å utføre meteorologiske observasjoner i høye luftlag, noe som fikk betydning for utviklingen av aerologien. Videre utarbeidet han vindkart for verdenshavene. Ved siden av at disse fikk betydning for skipsfarten, var de viktige bidrag til forståelsen av atmosfærens alminnelige sirkulasjon. Köppen var en drivende kraft i arbeidet med å legge grunnlaget for den meteorologiske sikringstjenesten for luftfarten over havene.

Aller mest kjent er imidlertid Köppen for sine klimaarbeider: Klassifikation der Klimate der Erde (1923), Die Klimate der geologischen Vorzeit (1924), sammen med A. Wegener Grundriss der Klimakunde (1931); videre utgav han sammen med R. Geiger Handbuch der Klimatologie i 5 bind (1930). Köppens klimainndeling er fortsatt i alminnelig bruk (se klima).

Köppen nedla et stort arbeid for utbygging av et internasjonalt meteorologisk samarbeid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg