Witwatersrandbassenget geologi

Witwatersrand i Gauteng-provinsen i Sør-Afrika har verdens største forekomst av gull. Området utgjør et geologisk sedimentasjonsbasseng. Hjertet av afrikansk gullgruve-industri finnes i Johannesburg-området og strekker seg over i Free State-provinsen.

Faktaboks

Etymologi
hvit bølgetopp
Også kjent som
the Rand

Berggrunnen i Witwatersrand består av prekambrisk konglomerat og sandstein. Sedimentene er avsatt i grunthav- eller kystmiljø. Forvitringsprodukter av avsetningene er transportert med elver til et nytt, resyklert sedimentasjonsbasseng slik at metallene er oppkonsentrert.

Nesten halvparten av alt gull kommer fra Witwatersrand. Forekomsten ble først påvist nær Johannesburg i 1886. Gullet forekommer i tynne bånd. Gruvene er opptil 3050 meter dype. Savukagruven er verdens dypeste gullgruve på 3777m.

Selv om mange av gruvene er uttømt i dag, produserer Witwatersrandforekomsten fremdeles mesteparten av Sør-Afrikas og også mesteparten av verdens totale uttak. I 1998 ble det utvunnet 474 tonn gull (20% av verdensproduksjonen), som var det laveste siden 1956. Sølv og iridium er biprodukter, og området har også kullgruver.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg