Windsorstolen er en pinnestol av engelsk type. Typisk for Windsorstolen er at de fleste deler er dreid, bortsett fra setet og et brett eller en bue i ryggen. Ryggen er oppdelt i to høyder, og en horisontal deling midt på ryggen er ført ut mot stolens sider som armlener.

I England ble det på slutten av 1600-tallet utformet en pinnestol som landsbyhåndverkerne med et enkelt redskapsutstyr produserte og solgte til bønder og arbeidere. Den ble forløperen til en type som på 1700-tallet fikk betegnelsen Windsorstol. Ifølge temmelig usikre kilder kom navnet av at Georg 2 så stolen i traktene omkring Windsor og selv bestilte slike.

I England ble det utformet stoler av denne typen på 1700- og 1800-tallet med flere variasjoner. I annen halvdel av 1800-tallet ble det for eksempel laget en stol som fikk navnet smoking-room chair. Den hadde lavere rygg (bare én høyde) og kunne være utformet som en makelig stol med stopp i sete og rygg.

Windsorstolen dannet utgangspunktet for mange varianter i utlandet. Størst betydning fikk stolen i Nord-Amerika. Dit kom den allerede på begynnelsen av 1700-tallet og oppnådde etter hvert stor popularitet i borgerlige hjem.

I kystdistriktene i Sør-Norge og på Østlandet finnes det enkelte stoler som er laget av profesjonelle håndverkere på slutten av 1700-tallet. Den norske Budalsstolen er antagelig inspirert av Windsorstolen.

  • Forrest, Tim. Schibsteds store bok om antikke møbler: Hvordan bestemme periode og gjenkjenne detaljer og utforming. Schibsted forlag. Oslo, 1999.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.