Willis Lamb

Faktaboks

Willis Lamb
Willis Eugene Lamb
Uttale
læm
Født
12. juli 1913
Død
15. mai 2008
Av .

Artikkelstart

Willis Lamb var en amerikansk fysiker. Han er spesielt kjent for sitt arbeid med energitilstandene i hydrogen og påvisningen av det vi i dag kaller Lamb-forskyvning. Lamb fikk i 1955, sammen med Polykarp Kusch, Nobelprisen i fysikk for denne oppdagelsen.

Lamb var elev av Robert Oppenheimer. I åra 1945–1951 var han professor ved Columbia University, i 1951–1955 professor ved Stanford University i California, i 1956–1962 professor i fysikk ved Oxford University, England, 1962–1974 professor ved Yale University i Connecticut, og fra 1974 professor ved University of Arizona.

Under den andre verdenskrigen arbeidde Lamb vesentlig med radar og mikrobølgeteknikk, og seinere med mikrobølgespektroskopi. Han undersøkte blant annet energitilstandene i hydrogen og påviste en oppsplitting i finstrukturen som var forskjellig fra det man skulle vente ifølge Paul Diracs teori. Kjennskapet til dette avviket, Lamb-forskyvninga, har vært av grunnleggende betydning for den seinere utviklinga av kvanteelektrodynamikken. Lamb-forskyvninga er nemlig i samsvar med kvanteelektrodynamikken, som er ei videreføring av kvantemekanikken. Han er også kjent for en rekke andre betydningsfulle arbeider både av eksperimentell og teoretisk art innen kjernefysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg