Faktaboks

Willis Lamb
Willis Eugene Lamb
Uttale
læm
Født
12. juli 1913
Død
15. mai 2008
Willis Lamb
Av .

Willis Lamb var en amerikansk fysiker. Han er spesielt kjent for sitt arbeid med energitilstandene i hydrogen og påvisningen av det vi i dag kaller Lamb-forskyvning. Lamb fikk i 1955, sammen med Polykarp Kusch, Nobelprisen i fysikk for denne oppdagelsen.

Lamb var elev av Robert Oppenheimer. I åra 1945–1951 var han professor ved Columbia University, i 1951–1955 professor ved Stanford University i California, i 1956–1962 professor i fysikk ved Oxford University, England, 1962–1974 professor ved Yale University i Connecticut, og fra 1974 professor ved University of Arizona.

Under den andre verdenskrigen arbeidde Lamb vesentlig med radar og mikrobølgeteknikk, og seinere med mikrobølgespektroskopi. Han undersøkte blant annet energitilstandene i hydrogen og påviste en oppsplitting i finstrukturen som var forskjellig fra det man skulle vente ifølge Paul Diracs teori. Kjennskapet til dette avviket, Lamb-forskyvninga, har vært av grunnleggende betydning for den seinere utviklinga av kvanteelektrodynamikken. Lamb-forskyvninga er nemlig i samsvar med kvanteelektrodynamikken, som er ei videreføring av kvantemekanikken. Han er også kjent for en rekke andre betydningsfulle arbeider både av eksperimentell og teoretisk art innen kjernefysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg